Създадена през 2009 г. от четиримата основатели на „Телерик“ –

...
Създадена през 2009 г. от четиримата основатели на „Телерик“ –
Коментари Харесай

Telerik Academy с най-мащабната мрежа, базирана на Cisco Meraki

Създадена през 2009 година от четиримата създатели на „ Телерик “ – Бойко Яръмов, Светозар Георгиев, Васил Терзиев и Христо Косев, „ Телерик Академия “ е първата огромна частна организация за подготовка на софтуерни експерти. Докато първоначално нейната съществена цел е да приготвя гении за потребностите на Телерик, визията за Академията бързо се развива и тя стартира да зарежда цялата промишленост с чудесно готови фрагменти. Успоредно с това Телерик Академия вкарва безвъзмездни стратегии по програмиране и цифрови технологии за възпитаници (7-18 г.), които целят да въоръжат младежите с нужните познания и умения за специалностите на бъдещето.

В началото на 2017 година под управлението на четиримата създатели Академията е отделена и към този момент оперира като независима просветителна организация и сътрудник на всички софтуерни компании. С фокус върху практическата подготовка на участниците и високи условия и отдаденост към качеството във всеки един аспект от образованието, през днешния ден Телерик Академия дава стратегии за всички възрасти, подготвяйки идващите генерации цифрови водачи и експерти.

Над 13 хиляди души са минали гратис присъствено образование и повече от 48 хиляди души са употребявали онлайн материалите на „ Телерик Академия “, в това число 3800 видео лекции, гледани 6 млн. пъти. Над 4800 от присъствените участници са студенти и експерти от разнообразни области, търсещи опция за преквалификация в областта на софтуерното инженерство, а над 8 хиляди са деца и възпитаници. Само от началото на 2017 година в „ Телерик Академия “ в София са се обучавали над 1500 души, употребявайки всекидневно нейната инфраструктура.

Визитка на ИТ плана
Име на плана: Телерик Академия с най-мащабната досега имплементация на Cisco Meraki в България

Възложител: „ Телерик Академия “ ООД

Изпълнител: „ Телелинк “

Локации: Телерик Академия

Стартиране/приключване на плана: 21.07. – 31.08.2017 година

Бюджет на плана: информацията не е обществено налична

Категория: Образователни институции

Основни бизнес провокации

Една от предпоставките, с цел да продължи „ Телерик Академия “ да задава стандарта в ИТ образованието и за в бъдеще, е да обезпечи първокласна работна среда на учащите. Така те могат да се концентрират напълно върху главното си занятие – задълбочено асимилиране на изучаваните технологии, присъединяване в на практика планове, работа в екип и самостоятелно, както и развиване на холистични личностни умения.

За задачата е належащо работната среда да разполага с бърз и благонадежден достъп до интернет, който да улеснява и опосредства образователния развой. Мрежата би трябвало да бъде налична на всички места на територията на „ Телерик Академия “, а свързването с нея да е оптимално безпроблемно и транспарантно от всеки тип устройство и платформа, както и да обезпечава високо равнище на сигурност от последно потомство. Не на последно място интернет сигналът би трябвало да бъде без разстройства, а скоростта да дава отговор на упованията и високите критерии на ИТ експертите през днешния ден.

„ След отделянето на Телерик Академия като независима просветителна организация при започване на 2017 година, беше належащо да изградим нова мрежова инфраструктура, заменяйки съществуващата до този миг техника, която не отговаряше на условията и новите визия и тактика на Академията, разясняват от организацията. - Същевременно ИТ решението трябваше да е комфортно за отдалечена администрация, както и да може да се поддържа и надгражда без непрекъсната потребност от висококвалифицирани и тясно профилирани мрежови експерти. Освен това прекосяването от остарялата към новата инфраструктура трябваше да стане изцяло транспарантно и незабелязано за ежедневните ѝ консуматори – курсисти, трейнъри и чиновници на Академията. “

Конкретни стъпки

Първоначално съществуващата настройка, в това число способи за достъп, IP адресация, DHCP резервации, правила на защитните стени (firewall), маршрутизиращи таблици и други, е трябвало да бъдат точно трансферирани, с цел да не попречва това естествения работен и образователен развой.



Необходимо е било да се конфигурира и пусне пълнофункционален VPN, който да е елементарен за конфигуриране от потребителя и да не изисква свалянето и инсталацията на спомагателни клиенти. Не на последно място, за повишение на сигурността на служебната мрежа, употребена от чиновниците на „ Телерик Академия “, е планувано въвеждане на централизирана автентикация, оторизация и ръководство на профилите с име и ключова дума - RADIUS, вместо досегашния способ, основан на pre-shared key.

Всички тези технологии е трябвало да бъдат обвързани със съществуващия снабдител на директорийни услуги в облака – Jumpcloud RADIUS-as-a-Service.

ИТ решение

В интервала 21 юли – 31 август 2017 година експерти на „ Телелинк “ взаимно с ИТ екипа на „ Телерик Академия “ са построили напълно новата мрежова инфраструктура на Академията, като внедри Cisco Meraki – мрежови услуги от ново потомство, основани в облака. Това е най-мащабната имплементация на Cisco Meraki в България, която беше осъществена в рамките единствено на 6 седмици.

В резултат „ Телерик Академия “ разполага с напълно гарантиран достъп в локалната инфраструктура и построена високоскоростна 10 Gbps опорна мрежа. Така курсистите и екипът на организацията употребяват високоскоростен, благонадежден и предпазен достъп до интернет, който подкрепя ежедневния образователен и работен развой. Защитеният мултигигабитов безжичен достъп до интернет се прави при цялостна изолираност сред другите видове клиенти.

Налице е далечен VPN достъп до осведомителните запаси в Академията, който може с лекост да бъде надъхан и употребен от всеки един чиновник в компанията, без да се изискват предварителни умения или опит с съответната технология.

За да може ИТ екипът на „ Телерик Академия “ да следи и ръководи мрежовата инфраструктура във всеки един миг и от всеки тип устройство и географска точка, е обезпечено надеждно cloud-базирано решение за ръководство и наблюдаване.

ИКТ инфраструктура

Като внедрява Cisco Meraki, „ Телерик Академия “ обезпечава предпазена мрежова инфраструктура с надеждно облачно основано ръководство и наблюдаване. Решението дава опция за интеграция с директорийни услуги, както и системи за двуфакторна автентикация. ИКТ инфраструктурата се базира на следните устройства:

• Meraki MX400 Cloud Managed Security Appliance;

• Meraki MS350 и Meraki MS425 Layer 3 10Gbps комутатори;

• Meraki MR53 и Meraki MR52 Cloud Managed безжични точки за достъп;

• Cisco Meraki Z1 Cloud Managed Teleworker Gateway.

Конфигурирана е интеграция с Jumpcloud RADIUS-as-a-Service за даване на автентикация, оторизация и следене на достъпа до Wi-Fi и VPN.



“Курсистите ни употребяват всекидневно безжичния интернет на Академията, както по време на лекции, по този начин и след тях, оставяйки да работят от време на време с часове по софтуерните си планове. Но най-сериозният тест за надеждността на мрежата ни са изпитите и финалните дати за предаване на планове. Радваме се, че след внедряването на новото ИТ решение, не сме имали проблеми в тези значими за триумфа на курсистите моменти”, съобщи Виктор Цветков, старши софтуерен трейнър в „ Телерик Академия “.

“Базираното в облака решение за мониторинг и ръководство на мрежовата инфраструктура ни обезпечава нужната сигурност и еластичност, тъй че във всеки един миг да можем да я проследим и направляваме отдалечено, с цел да осигурим на курсистите и екипа на Академията най-хубавата допустима услуга”, добавя Сергей Билярски, ИТ управител в „ Телерик Академия “.

Промени на бизнес процесите

“Вече можем да предоставим безпроблемно високоскоростен, благонадежден интернет на курсистите си във всеки един миг, без значение какъв брой натоварена е мрежата. Това освен подкрепя гладкото протичане на стратегиите ни, само че и дава опция на трейнърите да се концентрират напълно върху образованията, повишавайки тяхната ефективност”заяви Михаил Вълков, общоприет управител на Професионална „ Телерик Академия “.

“От една страна, са очевидните изгоди за курсистите и екипа на „ Телерик Академия “ от построената мрежова инфраструктура от най-голям клас. От друга, е налична опцията да скалираме мащаба на мрежата, тъй че да отговори на визията ни за развиването на Телерик Академия като компания от международна класа, както и в дълготраен проект - от запълване потенциала на постройката ни в кв. „ Младост “, до разширение на дейностите ни в други местоположения в България или в интернационален мащаб”, изяснява Бойко Яръмов, съосновател и изпълнителен шеф на „ Телерик Академия “.

Eфект от ИТ решението

Курсистите на Телерик Академия получават достъп до безжична мрежа от най-голям клас, която може да се съпостави с достъпа до интернет само в огромните корпорации. Това им разрешава да се концентрират върху проучването на образователния материал и практическите задания, без да се тормозят от спиране на мрежата или липса на интернет. Често курсистите остават и след края на образованието си, с цел да употребяват преимуществата на построената в „ Телерик Академия “ мрежова инфраструктура.

Достъпът до сходно ИТ решение дава опция на учащите също да изпитат работния развой при условия и среда, наподобяващи оптимално действителните. Започвайки работа, те освен към този момент разполагат с нужния опит, само че също по този начин имат построени разбирания за качеството на мрежовите услуги, които да пренесат на новите си работни места.



Наличието на сигурна и устойчива безжична мрежа е сериозно значимо и при организацията на надпревари и хакатони, когато голям брой хора по едно и също време достъпват интернет и имат потребност да употребяват или разгласяват огромни софтуерни приложения. Положителният резултат от внедреното ИТ решение е в основата за сполучливото осъществяване на подобен вид събития.

Не на последно място, основно преимущество за Телерик Академия е опцията за бързо и безпроблемно скалиране и преместване на към този момент построената мрежова инфраструктура на други местоположения и градове, както в България, по този начин и в интернационален проект.

В България това е най-мащабната имплементация на Cisco Meraki все още. След внедряването:

• Броят на едновременни клиенти, поддържан от безжичната мрежа, се е нараснал 6-8 пъти;

• Поддържа се стандартът 802.11ас, който разрешава безжичен трансфер във вътрешната мрежа със скорост до 2.5 Gbps;

• Опорната мрежа разполага с 10 пъти по-голям потенциал - комутаторите са свързани между тях с оптична връзка 10 Gbps;

• Вградени системи Intrusion Detection и Intrusion Prevention;

• Използва се една от най-модерните технологии за подсигуряване на отдалечения достъп до мрежата - L2TP/IP със 3DES и SHA1;

• Директна видимост и надзор върху качеството и количеството на вида трафик от потребителски устройства, за оптимизация на WAN свързаността.

Възвръщаемостта на вложенията е косвен резултат от по-високата успеваемост и успеваемост на потребителите на мрежата - курсисти, трейнъри и всички останали чиновници на „ Телерик Академия “. Имплементацията е устойчива, дълготрайна инвестиция в триумфа на Академията и нейните курсисти, само че личи доста ясно от позитивните първични мнения на всички, които всекидневно употребяват инфраструктурата. Тъй като Cisco Meraki дава извънредно гъвкави благоприятни условия за прибавяне на нови точки към по този начин построената инфраструктура, инвестицията в новата мрежова инфраструктура подкрепя бъдещето развиване на Телерик Академия като организация от международно равнище и разрастването й в и отвън страната.

Потенциал за развиване

Решението на Cisco Meraki включва облачно основано ръководство, като по този метод разрешава лесното прибавяне на нови точки към по този начин построената инфраструктура.

Това подсигурява лесното възобновяване на софтуера на информационните устройства за обезпечаване на нови функционалности. Внедрената защитна стена MX400 разрешава научен най-много от 2000 клиента, което дава опция за бъдещо уголемение.

Cisco Meraki разрешава извънредно надеждно ръководство и наблюдаване на инфраструктурата от всяко устройство и точка, запазвайки високото равнище на сигурност посредством интеграция с RADIUS/LDAP услуги и двуфакторна автентикация.

При бъдещо разширение на активността на „ Телерик Академия “ в страната или в чужбина, решението на Cisco Meraki дава извънредно гъвкави благоприятни условия за прибавяне на нови точки към по този начин построената инфраструктура. Освен това улеснява доста отдалечената работа на потребителите посредством технология за Teleworker VPN, която разрешава предпазено потребление на Meraki Access Point устройства във всяка точка на света с настройки на организация, което става изцяло транспарантно за потребителя.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР