Създадена е работна група, която да намери решение за по-бързото

...
Създадена е работна група, която да намери решение за по-бързото
Коментари Харесай

Държавата изгражда мрежа от буферни паркинги в цялата страна

Създадена е работна група, която да откри решение за по-бързото прекосяване на камионите през двата моста сред България и Румъния - при Русе и Видин. Това заяви пред публицисти в Русе заместник-министърът на превоза Димитър Недялков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той е един от участниците в дискусионната среща на тематика " Подобряване транспортната съгласуваност сред България и Румъния ", която е проведена през днешния ден в крайдунавския град. В нея вземат участие представители на разнообразни институции и на бизнеса.

Заместник-министърът напомни, че за " Дунав мост " при Русе има готова социална поръчка за капитален ремонт.

" Това, което зависи от Министерството на превоза, е да забележим опциите за създаване на втори мост над река Дунав сред Русе и Гюргево и стартирането в употреба на ферибота ", сподели Недялков. По думите му са набелязани ограничения, посредством които да се понижи времето за изчакване на камионите за прекосяване на моста. " Обмислят се разнообразни разновидности - като авансово възнаграждение на таксите по интернет. В момента се вършат разбори ", изясни заместник-министърът.

Той сподели, че са набелязани и разновидности поради опцията за увеличение на трафика в доста къси периоди, свързани с така наречен коридори на взаимност. " Това са коридорите за изнасяне на зърно от Украйна поради продължаващата война, тъй че, готови сме и за това ", сподели още заместник-министърът.

Недялков изясни, че Министерството на превоза и организацията " Безопасност на придвижването по пътищата " работят взаимно за основаване на буферни паркинги за камиони навътре в страната. Идеята е те да са със система за връзка между тях и с граничните пунктове.

" Организирали сме среща на 13 септември тази година. Дори към този момент има разработки за основаването на такива паркинги. Обсъждат се и разновидности за усилване работата на другите пунктове по българо-румънската граница ", сподели още Недялков.

Кметът на Русе Пенчо Милков съобщи, че това е следващата взаимна среща на български институции и на представители на Румъния.

" Въпросът за взаимната съгласуваност е народен въпрос. Той не е на община Русе. Русе е задължен да национализира своите въпроси ", сподели Милков.

Той изясни, че в този момент проблемите се вземат решение един по един. " Имахме голям проблем с това къде да стопират камионите. Към момента те се разполагат във всички налични паркинги в град Русе. Така камиони по булевардите " България " и " Тутракан " съвсем няма. Вече е налице виртуална опашка, а не действителна. Необходимо е единствено калибриране на процеса ", сподели кметът.

Даниел Мазилу - консултант в Посолството на Румъния в България, изясни, че ще бъдат сложени въпросите на румънските превозвачи.

По думите на евродепутата Петър Витанов трансграничната съгласуваност е една от основните тематики, тъй като е най-базовото равнище на европейската интеграция. " Необходимо е да се усъвършенства, с цел да се увеличи виталният стандарт освен на пограничните общини от двете страни, а и на българите като цяло. Видяхме по какъв начин община Русе се оправя, по какъв начин оперира и по какъв начин менажира интернационалния карго трафик с сполучливи новаторски решения, което е единствено дребна част от казуса ", сподели Витанов.

По думите му огромният въпрос е обвързван с по-задълбочената интеграция на България и Румъния в Европейския съюз - приемането им в Шенген, а вторият въпрос е възстановяване на трансграничната съгласуваност с едни от най-важните ни стопански сътрудници - нашия комшия Румъния. " Всички работим дружно България да стане по-скоро част от Шенген и би трябвало да кажа, че и с нашите румънски сътрудници работим по същия метод. Имаме взаимни петиции и мероприятия, оказваме общ напън върху сътрудниците особено от Австрия и Нидерландия, тъй че този въпрос да бъде решен час по-скоро ", сподели Витанов.

По думите му би трябвало да се усъвършенства и инфраструктурата, като е необходим втори мост сред Русе и Гюргево, който да облекчи трафика.

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков съобщи, че непрестанно се вършат най-различни стъпки, с цел да се облекчи обстановката на границата.

" Тези старания са много по-активни от българска страна, макар че пострадали сме българската и румънската страна, като може би изходът от тази обстановка би трябвало да се търси по-глобално - когато България и Румъния влязат в Шенген, когато се построи нов мост и когато проработи фериботът сред Русе и Гюргево ", сподели Влайков.

По думите му трафикът през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " при Русе се е нараснал с 30 % от началото на войната в Украйна. " Това значи, че стартирането на ферибота до известна степен ще компенсира нараствания трафик. За нас е необяснимо, че той към момента не работи, макар че от българска страна този въпрос се слага непрестанно на най-високи политически равнища ", сподели дипломатът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР