Създадена е през 1990 г.,България се присъединява през 1992 г.

...
Създадена е през 1990 г.,България се присъединява през 1992 г.
Коментари Харесай

Кой е във Венецианската комисия, заради която измислихме надзорник на главния прокурор

Създадена е през 1990 година,

България се причислява през 1992 година

Становището на Венецианската комисия е извънредно значимо за България и нашето държавно управление ще се съобрази с него, даде обещание министър председателят Бойко Борисов във фейсбук страницата си на 7 ноември след среща с нейни представители.

Месец по-късно членове на комисията предложиха самостоятелен прокурор да проверява основния, само че не и другите двама огромни в правосъдната власт. Светкавично - часове по-късно, държавното управление утвърди промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт в сходство с рекомендациите. Така даже и хората, които за първи път чуха за Венецианската комисия, схванаха, че е значима институция към Съвета на Европа.

Тя в действителност е към този момент на 29 години. Името ѝ е Европейска комисия за народна власт посредством право. Нарича се Венецианска, тъй като заседава във Венеция четири пъти в годината.

Създадена е през 1990 година, малко след рухването на Берлинската стена, с концепцията да оказва помощ на някогашните комунистически страни в изработването на новите им конституции, тъй че да са съобразени с европейските полезности - народна власт, отбрана правата на индивида и върховенството на закона. Тя изиграва основна роля при написването им със препоръки.

В началото страни-членки на Венецианската комисия, са 18 страни. През 2004 година свои представители имат към този момент всички 47 държави-членки на Съвета на Европа. България се причисли през 1992 година За значимостта на комисията приказва и фактът, че последователно в нея влизат и страни отвън Европа. Големият пробив е през 2002 година, когато се дава право да членуват и страни от други континенти.

Първа от тези страни е Киргизстан, която е в комисията от 2004 година През 2005-а се причислява Чили, 2006 - Южна Корея, 2007 - Мароко и Алжир, 2008 - Израел, 2009 - Перу и Бразилия, 2010 - Тунис и Мексико, ноември 2011 - Казахстан. Съединени американски щати влизат в комисията през април 2013, Косово - септември 2014, Коста Рика - 2016, Канада - 2019 година Така държавите-членки на Венецианската комисия, доближават до 62. Влиянието ѝ обаче не стопира единствено до тях. Асоциаран член е Беларус. Със статут на наблюдаващи са Аржентина, Япония, Ватикана и Уругвай, специфичен статут имат Палестина и Южна Африка.

Комисията работи и като Секретариат на Световната конференция по конституционно правораздаване, в която към този момент членуват 114 съдилища, в това число Конституционният съд на България.

В комисията са все светила в своите области. Те не съставляват личните си страни, а са самостоятелни специалисти, които проучват законодателството на десетки страни. Имат 4-годишен мандат, само че няма спънка да го повтарят. Според устава това са “независими специалисти, получили интернационална популярност с помощта на работата си в демократични институции ”.

Голямото въздействие и престижът на Венецианската комисия се дължат навръх нейните членове - професори по интернационално право, висши и конституционни съдии, депутати. От 2009 година нейн ръководител е италианецът Джани Букикио. Той е 75-годишен учител по обществено интернационално право в университета в Бари и работи в Съвета на Европа от 1971 година Преизбиран е три пъти - през 2011, 2013 и 2015 година За последно у нас беше през април във връзка на 140 година от приемането на Търновската конституция. Русия е показана от шефа на техния парламентарен съд Валерий Зоркин, Босна и Херцеговина от Златко Снежевич, който е на същата позиция. Конституционни съдии са още членовете на комисията от Франция, Германия, Австрия, Азербайджан, Южна Корея, Исландия и така нататък Повечето са и професори. От страна на България член на Венецианската комисия е също парламентарен арбитър - Филип Димитров. Макар и да няма условие само адвокати да вземат участие, до момента нашата страна е изпращала единствено такива. Преди Филип Димитров в комисията беше проф. Евгени Танчев, някогашен началник на Конституционния съд. Между 2013 и 2016 година той даже беше неин зам.- ръководител. Резервен представител е проф. Пламен Киров, също някогашен парламентарен арбитър.

Според процедура, одобрена през 2000 година, нашият представител се излъчва със взаимно решение на министрите на правораздаването и външните работи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР