Създадена е организация за ритмично обслужване на гражданите, ПОС-терминалното устрайство

...
Създадена е организация за ритмично обслужване на гражданите, ПОС-терминалното устрайство
Коментари Харесай

През лятото гишетата на сектор „Български документи за самоличност” в област Видин работят при по-голяма натовареност

Създадена е организация за ритмично обслужване на жителите, ПОС-терминалното устрайство към този момент приема всички типове банкови карти, без значение дали са издадени от българска или непозната банка
През месеците юли и август, когато огромна част от жителите на района, пребиваващи в страната и чужбина, употребяват отпуск и се завръщат в региона, обичайно се усилва броят на заявките за замяна на документите за идентичност. По тази причина в бранш „ Български документи за самоличност” е основана организация за ритмично обслужване на жителите, посещаващи гишетата. За тяхно облекчение ПОС-терминалното устрайство в паспортната работа към този момент приема всички типове банкови карти, без значение дали са издадени от българска или непозната банка.
От 1 януари до 30 юни 2018 година са издадени 3180 персонални карти – с бърза услуга – 979 броя, с експресна услуга – 139, а с елементарна услуга 2062 персонални карти. 2279 е броят на издадените за 6 месеца свидетелства за ръководство на МПС. От тях с бърза услуга 963, а с елементарна услуга са издадени 1316 шофьорски книжки. Общият брой на издадените паспорти е 1969, като 1544 са с елементарна услуга, 391 с бърза и 34 с експресна.

***
Припомняме отговорите на едни от най-често задаваните от жители въпроси:
- Кога се издава първата персонална карта?
Първа персонална карта се издава на лицата, навършили 14-годишна възраст. Тя е със период на годност 4 години и е безвъзмездна. Заявлението за нейното издаване се подава в период до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст.
- Ако не е бил спазен срокът за издаване на първа персонална карта, постановат ли се санкции?
Да. Съставя се акт за нарушаване на единия родител, че не е направил нужното за доставяне с персонална карта на разположение, навършило 14-годишна възраст. Глобата е в размер от 20 до 150 лв..
- Връща ли се изминал документ?
Да! Българските персонални документи се предават на органа, който ги е издал, при: гибел на притежателя; загубване на българско гражданство; определяне, че документът е нередовен; отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване; приключване на тяхната годност.
- Ако остарялата ми персонална карта е безсрочна, належащо ли е да я подменя с нова?
Не е належащо!
- Какво да предприемем, в случай че документите ни за идентичност са изгубени или откраднати?
При изгубване, кражба, разваляне или заличаване на български документ за идентичност сте длъжни в период до три дни да заявите това пред най-близката работа на МВР/РУ по непрекъснат адрес или надлежно в дипломатическите и консулските представителства на Р България в чужбина. Там ще попълните декларация по пример, въз основа на която документа ще бъде разгласен за недействителен за попречване на корист с него. В 30-дневен период следва да предприемете дейности за доставяне с нова персонална карта. Ако притежателят самичък откри документа си, той е задължен да се яви в работа “Български документи за самоличност” в ОДМВР или районно управление (на МВР) по непрекъснат адрес и да го показа. Използването на недействителен документ е нарушаване и се глоби.

- Какъв е срокът за осъществяване на обособените типове поръчки?
елементарна поръчка се извършва за период до 30 дни.
бърза поръчка за 3 работни дни.
експресна поръчка до 8 работни часа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР