Създадена е нова онлайн платформа за смекчаване на кризата в

...
Създадена е нова онлайн платформа за смекчаване на кризата в
Коментари Харесай

Мария Габриел: Необходим е силен бюджет за културата и творческия сектор

Създадена е нова онлайн платформа за намаляване на рецесията в региона на културата

„ Пандемията оказа доста мощно икономическо въздействия върху културата и креативния бранш. Като една от ограниченията в тяхна поддръжка, през днешния ден поставихме началото на нова онлайн платформа, която ще сътвори конгрес за обмяна на хрумвания и положителни практики, подхванати от бранша за справяне с рецесията. Това е платформа от бранша за бранша “, заяви комисарят за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Новата платформа, основана по нейно предложение, е част от незабавните ограничения за намаляване на рецесията в региона на културата, които министрите на културата на Европейския съюз утвърдиха на 8 април т.г. Проектът Creative FLIP, управителен от Гьоте институт, ще поддържа платформата за продан на информация. Там ще се съдържа и актуализира информация, която ще помогне на културните дейци да намерят данни за подхванати ограничения и решения, както и да основат контакти с организации, които сполучливо преодоляват проблемите, свързани с рецесията. Заедно с платформата за шерване на отзиви и положителни практики сред държавите-членки, която бе открита от комисар Мария Габриел на 28 април, новата платформа ще даде цялостна картина за настоящото положение на секторите на културата и творчеството, и с това ще подкрепи вземането на по-ефективни и координирани решения на национално и европейско равнище.

„ Вярвам, че информацията от двете платформи ще спомогне за намирането на решения и ефикасни ограничения за бързо възобновяване от последствията от рецесията “ разяснява комисар Мария Габриел.

Платформата бе разисквана и по време на постоянния разговор на комисар Мария Габриел с членовете на Комисията по просвета и обучение (CULT) на Европейския парламент. Тя осведоми за взетите ограничения в региона на образованието, културата и спорта в отговор на рецесията с ковид.

Еврокомисарят акцентира, че е изключително значимо ролята на културния туризъм да бъде взета поради в границите на тактиката за възобновяване от рецесията. 40% от туризма е обвързван с културен туризъм, а трима от четири европейски туристи избират своята туристическа дестинация, отчитайки културните забележителности и благоприятни условия. С изключително огромна мощ това се отнася към туризма в Европа, защото тук се намират половината от местата, избрани от ЮНЕСКО за международно културно завещание. Възстановяване на туризма минава през просвета, показа тя.

В региона на образованието, комисар Мария Габриел показа за дейностите за подвижност по стратегиите „ Еразъм+ ” и „ Европейския корпус за взаимност ”, посредством които се обезпечи опция както за връщане на студентите, по този начин и за обезпечаване на достъп до електронно образование. Тя осведоми, че продължава работата по актуализацията на проекта за деяние в региона на цифровото обучение, който ще показа през месец юни.

Еврокомисарят показа и за по-гъвкави правила както за настоящите предложения за показване на планови оферти, по този начин и за идните такива по стратегиите „ Хоризонт 2020 ”, „ Творческа Европа ”, „ Еразъм+ ”.

„ С членовете на комисията по просвета в Европейския парламент се обединихме, че е нужен мощен бюджет за справяне с рецесията и последващото възобновяване, в който науката, образованието и културата да играят основна роля “, сподели тя в умозаключение. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР