Съюзниците възроптаха срещу думите на френския президент Еманюел Макрон за

...
Съюзниците възроптаха срещу думите на френския президент Еманюел Макрон за
Коментари Харесай

The Economist: Съюзниците възроптаха срещу думите на Макрон за НАТО

Съюзниците възроптаха против думите на френския президент Еманюел Макрон за НАТО, написа английското списание The Economist.
В продължение на месеци в НАТО се притесняваха, че срещата на върха на водачите на Aлианса в Лондон на 3 декември може да бъде помрачена от несъответствуваща забележка на Доналд Тръмп.


Те не взеха поради Еманюел Макрон. В изявление за The Economist, оповестено на 7 ноември, президентът на Франция съобщи, че НАТО претърпява „ мозъчна гибел “. Той сложи под въпрос член пет, клаузата за групова отбрана на съюза и съобщи, че не е сигурен дали Съединени американски щати ще се появят, с цел да защитят Европа в рецесия.

Макрон не сподели нищо повече от това, което се мърмори в канцелариите и мозъчните тръстове от години, изключително след избирането на Тръмп, който назова НАТО „ стар “ и се скара на съдружниците, че не изразходват задоволително за защита. Но желанието на Макрон да го каже на всеослушание разтревожи НАТО.

В същата заран, когато се появиха думите на Макрон, Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, произнесе тирада в Берлин. Макар и да не е замислена като отговор на френския президент, може и да е било такава.

Макрон се похвали, че новите схеми на Европейски Съюз за защита демонстрират, че „ Европа има потенциал да се отбрани “. Столтенберг приветства тези планове, само че се подигра с концепцията, че те могат да заменят силата на Съединени американски щати, заявявайки: „ Европейският съюз не може да отбрани Европа. “

Столтенберг уточни, че откакто Англия напусне блока, 80% от разноските за защита на НАТО ще идват от съдружници отвън Европейски Съюз. Германия ще бъде оставена като единственият член на Европейски Съюз, управляващ една от четирите бойни групи на Aлианса в Източна Европа (Франция спорадично способства с малобройна армия за към английското военно наличие в Естония). „ Европейското единение “, заключи той, „ не може да размени трансатлантическото единение “.

Много страни в НАТО са съгласни. Източноевропейските съдружници са изключително подозрителни към всичко, което може да отблъсне Съединени американски щати, или още по-лошо, да даде на Русия лъх на западната уязвимост.

Славомир Дебски, шеф на Полския институт за интернационалните връзки, мозъчен концерн, непосредствен до държавното управление, сподели, че упоритостта на Макрон за европейска защита „ се преглежда във Варшава като рисков мираж “. Това мнение е необятно публикувано източно от река Одер. „ Макрон вижда това като последно изпитание от страна на Европейски Съюз да бъде участник в геополитиката на 21 век “, споделя Джейми Шей, който до предходната година беше заместник-помощник общоприет секретар в НАТО.

„ Но концепцията за стратегическа автономност към момента не е изчезнала. “

Други споделят подозренията на Макрон, само че считат, че тяхното обществено изричане от политически водач е дипломатическа неточност. Ангела Меркел, канцлер на Германия, която сама прикани Европа да "вземе ориста си в свои ръце " през 2017 година и предходната година прикани за "истинска, действителна европейска войска " порица Макрон за неговите "остри думи " и "съкрушителен удар ".

Тя настоя, че НАТО остава крайъгълен камък на немската сигурност.

Дори доста френски наблюдаващи, които симпатизират на Макрон, останаха комплицирани. „ Силата на НАТО се опира не на танкове или бомби, а на схващането, че когато настъпи рецесия, Алиансът ще работи като цяло.

Повдигането на подозрение по отношение на член пет единствено по себе си го афишира за мъртъв “, споделя Фабрис Потие, някогашен началник на политическото обмисляне на Йенс Столтенберг и член на политическата партия на Макрон, „ Република, напред “. Франсоа Хайсбург, някогашен френски чиновник по защитата, който беше консултант в кандидат-президентската акция на Макрон за националната сигурност, споделя, че думите му са "много смущаващи ".

Най-мекото пояснение на мненията на Макрон е, че преди срещата на върха в НАТО той се стреми да насочи „ двоен апел за пробуждане както на Съединени американски щати, по този начин и на Европа “, както споделя Шей: “Казва на Съединени американски щати да се посвети още веднъж на защитата на Европа и Европа да вземе съществено своята лична сигурност.

Опасността е, че този коментар просто ще раздели двете страни на разстояние и ще ускори вярата на Тръмп в девиза „ Америка преди всичко “. Това би могло да докара до сложна среща на върха.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР