Съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион в отговор

...
Съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион в отговор
Коментари Харесай

НАТО със засилено присъствие в Черно море, отговаря на руската агресия в Украйна

Съюзниците ще засилят наличието си в Черноморския район в отговор на съветската експанзия в Украйна, а НАТО ще се обвърже със Северна Македония тази година, 30-та поредна членка на пакта. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати в НАТО Кей Бейли Хътчинсън, оповестява БГНЕС.

На видеопресконференция, проведена във връзка със 70-годишнината от основаването на НАТО, която ще бъде маркирана тази седмица във Вашингтон, Хатчинсън съобщи, че Русия продължава да дестабилизира Украйна и милитаризира Кримския полуостров. " Агресията с пленяването на украински военни кораби и задържането на моряците е изцяло неприемлива и ние призоваваме неотложно да бъдат освободени ", сподели Хътчинсън.

Тя добави, че съдружниците ще засилят наличието си в Черноморския район, с повече наблюдаване на терена и по-голямо военно наличие с кораби на страните от НАТО.

Що се отнася до решението за осъществяване на 70-годишнината на два пъти, във Вашингтон и Лондон, Хътчинсън уточни, че американската столица ще бъде хазаин единствено на Съвета на външните министри на страните-членки на НАТО, а в Лондон ще бъде извършена среща на върха на водачите на страните.

Хътчисън посочи, че след подписването на контракта за основаването на НАТО Лондон е бил първото седалище на пакта, заради което от английската столица упорствали там да се означи и 70-та годишнина.

Хатчинсън удостовери, че протоколът за участие на Северна Македония в Алианса се чака да бъде признат от Конгреса на Съединени американски щати тази есен.

„ В Европа, един континент, който е бил смачкан от войни, царува мир от 70 години и това е огромен триумф. От 12 членове до 29, а до края на годината и 30-та, НАТО продължава да играе основна роля за мира и стабилността на Европа “, сподели Хъчисън.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР