Съюзниците от НАТО удължиха мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг

...
Съюзниците от НАТО удължиха мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг
Коментари Харесай

Кратки новини: 13 декември

Съюзниците от НАТО удължиха мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг до есента на 2020 година Така някогашният норвежки министър председател ще остане извънредно дългите 6 години отпред на алианса. Той пое поста на 1 октомври 2014 година - годината на анексирането на Крим от Русия и експлоадирането на подпомаганата от Москва рецесия в Източна Украйна. Така Столтенберг може да е първият общоприет секретар с 6-годишен мандат след германеца Манфред Вьорнер. По негово време падна Берлинската стена и завърши студената война. Според " Ройтерс " решаваща роля за доверието към Столтенберг са изиграли Германия и Съединени американски щати. Вашингтон бил изключително удовлетворен от напъните му да убеди страните членки в Европа да усилят разноските си за защита.

© Ntb Scanpix 4 млн. лева има намерение да похарчи община Варна в идващите 4 години за коледна декорация, сочи съобщение за социална поръчка. Сумата е над два пъти по-висока от изхарченото по изминал контракт за същите действия, подписан при започване на декември 2014 година, на стойност 1.6 млн. лева За първи път кабинетът реши да отдели бюджет в размер на 5.5. млн. лева до 2020 година и да сътвори непрекъснато настоящ междуведомствен механизъм за присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Механизмът ще бъде двустепенен и ще включва съвещания на политическо и експертно равнище. Ръководни функционалности в него ще има вицепремиерът по правосъдната промяна Екатерина Захариева. Одобреният бюджет е за вноски за присъединяване в комитетите и работните групи на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, правене на обзори и партньорски инспекции на организацията, както и спомагателни дейности за ускорение на присъединението. Новината е положителна, тъй като участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще обезпечава достъп до висококачествени разбори за значими стопански политики като заетостта, продуктивността, секторните регулации и бъдещето на труда.

Летище " София " предлага нов спад в таксите за обслужване на пасажер от идната година. В момента тя е 5.50 евро. Отправеното до Главната въздухоплавателна администрация (ГВА) предложение е да спадне на 5.46 евро, а таксата, която заплащат самолетните компании за кацане на аероплан, да се понижи със 7% от 1 януари. От началото на 2017 година летището уеднакви таксите за пасажер за двата терминала и ги откри на 5.50 евро. Това докара до неодобрение от страна на нискобюджетния транспортьор " Уиз ер ". Причината е, че компанията не съумя да реалокира всичките си полети на новия терминал 2 и по тази причина избра да продължи да лети от остарелия терминал. В същото време обаче качеството на услугите и изискванията на двата терминала са изцяло разнообразни. До края на 2016 година на новия терминал се плащаше такса от над 10 евро на пасажер. " Уиз ер " сезира Комисията за защита на конкуренцията и заплаши с недоволство в Брюксел.

Близо 74 млн. лева са приходите от концесионна активност по Закона за подземните благосъстояния през 2015 година Това е записано в отчет за концесионната активност през годината, признат от Министерския съвет. По бюджетите на общините, на чиято територия са ситуирани находищата, са преведени 28.4 млн. лева при 25.1 млн. лева през 2014 година, което е с 13% повече. С максимален условен дял от приходите (18.64%) е " Дънди прешъс металс Челопеч " ЕАД, следван от " Елаците мед " АД (16.27%), " Асарел медет " АД (7.71%), " Проучване и рандеман на петрол и газ " АД (3.15%), " Петрокелтик " ООД (2.4%) и други Към 31 декември 2015 година в България работят общо 496 концесии за рандеман на подземни благосъстояния: 19 – за железни потребни изкопаеми, 72 – за индустриални минерали, 17 – за петрол и природен газ, 18 – за твърди горива, и 370 – за строителни и скалнооблицовъчни материали, се показва още в отчета.

Законопроектът за физическото образование и спорта мина на първо четене в Народното събрание. Той получи 105 гласа " за " от депутатите на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Воля " и Движение за права и свободи, а 52 гласа " срещу " пристигнаха от Българска социалистическа партия. Парламентарната група на ГЕРБ пое ангажимент, че сред първо и второ четене ще бъдат разисквани и признати всички " рационални " оферти от петте парламентарни комисии, имащи отношение към законопроекта. Това съобщи и спортният министър Красен Кралев във " Facebook ". В него са заложени промени във връзка с опциите за вложения в спортни обекти и уреди, във връзка с статута, правата и отговорностите на спортните организации, както и регламентирането на равнище закон на битката против използването на допинг. От спортното министерство настояват, че новият закон ще ускори контрола и условията към спортните организации, които получават държавно финансиране.

Европейският фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) беше продължен до 2020 година по време на пленарното съвещание на Европейския парламент във вторник, съобщи пресслужбата на институцията. Той ще получи спомагателни средства за финансиране на повече планове. Според плана, контрактуван от евродепутатите и страните - членки на Европейския съюз, ЕФСИ, прочут също като проекта " Юнкер ", ще бъде продължен до 2020 година Целта е да се активизират до 500 милиарда евро. Намерението е да се компенсират пазарни недостатъци и капиталови пропуски, като се финансират новаторски планове с високорисков темперамент, които другояче не биха били подкрепени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР