Съюзниците на Украйна от НАТО обявиха, че ще доставят модерни

...
Съюзниците на Украйна от НАТО обявиха, че ще доставят модерни
Коментари Харесай

Държави от НАТО обещаха да засилят ПВО на Украйна с изпращане на още оръжия

Съюзниците на Украйна от НАТО оповестиха, че ще доставят съвременни оръжия за противовъздушна защита на Киев след поредицата от съветски ракетни удари, които още веднъж ескалираха тази седмица. Доставката, обещана от Англия, Канада, Франция и Нидерландия, включва ракети и радари, а по-рано сходна поръчка дадоха и Съединени американски щати, оповестява BBC.

Обещанията идват в миг, когато съдружниците на Украйна от 50 страни се срещат в централата на Алианса в Брюксел. Киев приветства срещата на върха като " историческа ".

Украйна твърди, че в понеделник и вторник Русия е изстреляла повече от 100 ракети и е употребила десетки безпилотни самолети, като е поразила енергийна инфраструктура и други невоенни цели. През първия ден на ударите са починали минимум 19 души. Те са довели и до огромни спирания на електрозахранването и водоснабдяването в редица украински градове.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че ракетните удари са били възмездие за нападението против основния мост, свързващ Русия и нелегално анексирания от нея полуостров Крим. Според Кремъл гърмежът в събота е бил проведен от украинската разследваща работа - изказване, което Киев не е удостоверила.

Англия възнамерява да дарина Украйна ракети за противовъздушна защита, както и стотици безпилотни летателни апарати, с цел да подкрепи потенциала на страната за събиране на информация и логистика. Тя ще даде и 18 гаубични артилерийски оръдия в допълнение към към този момент доставените 64.

" Последните безразборни удари на Русия по цивилни региони в Украйна оправдават по-нататъшната поддръжка за тези, които се пробват да защитят своята нация ", съобщи английският министър на защитата Бен Уолъс.

В речта си след срещата в Брюксел в сряда министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи, че " ще създадем всичко допустимо, с цел да се уверим, че те (украинците) разполагат с нужното, с цел да бъдат ефикасни ".

Освен това френският президент Еманюел Макрон удостовери, че Франция ще достави свои системи за противовъздушна защита на Украйна. Канадските управляващи пък оповестиха, че ще дават нова военна помощ на Киев в размер от над 47 млн. канадски $ за справяне с съветското навлизане. Пакетът ще включва артилерийски снаряди, сателитни връзки, зимно облекло и камери за дронове.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР