Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се

...
Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се
Коментари Харесай

Съветът НАТО-Украйна разгледа ситуация със сигурността в Черно море

Съюзниците и Украйна изрично осъдиха решението на Русия да се отдръпна от договорката за зърно в Черно море и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански артикули от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света. Те осъдиха и неотдавнашните ракетни набези на Русия против Одеса, Николаев и други пристанищни градове, в това число циничното нахлуване на Москва с дрон против украинския склад за зърно в дунавския пристанищен град Рени, напълно покрай румънската граница. Съюзниците означиха, че новата предупредителна зона на Русия в Черно море, в границите на изключителната икономическа зона на България, е основала нови опасности за неверни калкулации и ескалация, както и съществени спънки за свободата на корабоплаването, съобщи пресцентърът на НАТО.


" Русия продължава да демонстрира цялостно неуважение на интернационалното право и на хората по света, които зависят от украинското зърно. С бруталните си удари Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава елементи от международното културно завещание ”, съобщи заместник-генералният секретар Мирча Джоана.

" Русия носи цялостна отговорност за рисковите си и ескалиращи дейности в Черноморския район. Русия би трябвало да спре да въоръжава глада и да заплашва най-уязвимите хора по света с продоволствена неустойчивост. Действията на Русия също по този начин съставляват значителен риск за стабилността на Черноморския район, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците усилват поддръжката си за Украйна и покачват нашата зоркост. Оставаме в подготвеност да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква експанзия “, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Съюзниците приветстваха продължаващите старания на Турция за възкръсване на договорката за зърното, както и напъните на други съдружници - в това число България и Румъния - и на Европейския съюз и Организация на обединените нации да разрешат продължаването на износа на украинско зърно по суша и море. Съюзниците също по този начин ясно обявиха, че ще продължат да дават на Украйна забележителна военна, икономическа и филантропична помощ.

НАТО и съдружниците ускоряват наблюдението и разузнаването в Черноморския район, в това число с морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати. От предходната година насам, в отговор на нападателната война на Русия против Украйна, НАТО доста усили наличието си в района, в това число с две нови многонационални бойни групи в България и Румъния. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР