Съюзници и бившият им враг Германия отбелязаха заедно днес 75-ата

...
Съюзници и бившият им враг Германия отбелязаха заедно днес 75-ата
Коментари Харесай

Съюзници от войната и Германия отбелязаха заедно 75 г. от Арденската офанзива

Съюзници и някогашният им зложелател Германия означиха дружно през днешния ден 75-ата годишнина от една от най-важните борби във Втората международна война - Арденската атака - поставила завършек на последния опит на Адолф Хитлер да обърне хода на спора, заяви Асошиейтед прес в понеделник.

Призори на 16 декември над 200 000 немски бойци стартират ненадейно нахлуване през гъстите гори на хълмистата област Ардени в Белгия и Люксембург. Американските войски забавят офанзивата задоволително, с цел да може да дойдат подкрепления и да се обърне ходът на борбата по Коледа. След месец боеве стартира необратимо нахлуване на съюзническите войски в Германия.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър отдаде респект на над 19-те хиляди американски бойци, починали в една от най-кървавите борби в историята на страната.

Церемонията се състоя при мемориал, повдигнат на рид в белгийския град Бастон.

" Техните старания освен опазиха Америка, само че и подсигуряваха, че народите на Европа ще бъдат още веднъж свободни ", сподели Еспър, наричайки борбата при Ардените " една от най-великите в американската история ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР