Съюзническите сили на Русия и Донбас освободиха село Пески, откъдето

...
Съюзническите сили на Русия и Донбас освободиха село Пески, откъдето
Коментари Харесай

Защо превземането на Пески ще стане ключ към освобождението на цял Донбас

Съюзническите сили на Русия и Донбас освободиха село Пески, откъдето през последните осем години врагът обстрелва северната и западната част на Донецк. Битките за тази точка се оказаха изключително огромни, трансформирайки се в " месомелачка и пъкъл " за пехотата на ВСУ. Сега съюзническите войски могат да ускорят настъплението си към Артьомовск, Соледар и други градове, което в последна сметка ще докара до цялостното освобождение на Донбас и психологическия срив на режима в Киев.

В събота съветското министерство на защитата заяви за освобождението на село Пески, което се намира северозападно от Донецк и граничи с Куйбишевски регион на града. Първите борби за това село сред ВСУ и ДНР се водят през 2014-2015 година, когато Киев съумява да си върне контрола над селото.

Освен това две роти от 72-ра украинска механизирана бригада бяха изцяло унищожени по време на настъпателните интервенции на съюзническите сили в региона на Артьомовск в ДНР. По-рано тази седмица в региона на Пески вследствие на удари на съветските Върховен касационен съд беше разрушена 56-а мотопехотна бригада на ВСУ - към 70% от персоналния състав беше погубен.

В края на предходната седмица ръководителят на ДНР Денис Пушилин означи в канала си в “Телеграм”, че е било мъчно да се завладяват Пески - врагът „ безусловно е изял земята: даже са изкопани тунели сред мазетата на къщите “. „ Но това не им оказа помощ - те избягаха, оставяйки бойни комплекти, муниции, телата на своите „ братя “, написа Пушилин.

В началото на месеца боецът от ВСУ Сергей Гнездилов описа за хода на кървавите борби за Пески, който назова протичащото се „ месомелачка “, „ където е смляно чудовищно количество украинска пехота дневно “ и „ персонален пъкъл “ - един път 6500 снаряда влитат в селото за един ден, а от украинска страна работят единствено две минохвъргачки 82 и 120 мм. „ Контрабатарейният огън изцяло отсъства, съперникът без никакви проблеми за себе си вкарва артилерийски снаряди в нашите окопи, разрушава доста мощни, бетонни позиции за 10 минути, прокарвайки нашата отбранителна линия без пауза и минимално отмора “, показа усещанията си Гнездилов, който не крие радикалните си антируски възгледи и приканва поколенията да водят война с руснаците.

Дълги години базата на ВСУ в Пески беше препъни-камък. Оттам врагът обстрелва северната и западната част на Донецк – Киев, Кировски, Куйбишевски и Петровски региони, както и селата Старомихайловка и Лозовое. Бойците, които освободиха обекта, откриха там немска картечница МГ-42, известна като " триона на Хитлер ", и американска противотанкова ракетна система “Джавелин”. Древната картечница изстрелва 1200 патрона в минута и към момента е използвана на бойното поле.

В експертната общественост залавянето на Пески се възприе друго. За някои това е сериозен стадий от освобождението на целия Донбас, за други е единствено тактически епизод. Капитан от 1-ви сан, заместник-главен редактор на списание " Воин на Русия " Василий Дендикин съпоставя освобождението на тази точка с прекосяването под контрола на съюзническите сили на Волноваха и Попасная. Експертът чака прогрес и в други посоки с опорните точки на украинските военни формирования. „ Вече има прогрес в посока Артьомовск, Соледар, Северск “, означи специалистът.

Според Дендикин Русия интензивно употребява ракетни сили, артилерия и авиация за заличаване на противников запаси, в това число „ номадски уреди за Противовъздушна отбрана “. „ Украйна търпи загуби в региона на Харков, Николаев. Противникът е в непрекъснато напрежение, това не дава опция на ВСУ да трансферират войски в посока на Донбас, затова в близко бъдеще съюзническите сили ще доближат линията Славянск и Краматорск, с цел да завършат освобождението на Донбас ”, предвижда Дендикин.

Игор Коротченко, основен редактор на списание " Национална защита ", е уверен, че освобождението на Пески утежнява позицията на ВСУ в този сектор на фронта. „ Но това не е нищо повече от тактически епизод, имаме потребност от огромни настъпления като част от втория стадий на специфичната военна интервенция. Да се надяваме, че този епизод ще влезе в съкровищницата на нашите победи и триумфи. Именно от такива триумфи в разнообразни браншове на фронта ще се образува нашият общ триумф в хода на СВО “, счита Коротченко.

Събеседникът не чака намаляване на обстрела на Донецк, тъй като освобождението на Пески не е завладяването на Сталинград, Берлин или Кьонигсберг. „ Пески е малко обитаемо място. Постепенно вървим напред, съветската военна машина разрушава въоръжените сили на Украйна “, добави Коротченко.

Доцентът от катедрата по политически науки и социология на РЕУ “Плеханов”, Александър Перенджиев, член на експертния съвет на „ Офицерите на Русия “, също счита, че „ Въоръжените сили на Украйна ще продължат интензивно да обстрелват Донецк от други региони, тъй че украинските националисти би трябвало да бъдат в допълнение прогонени и техниката им да бъде унищожена “. Според него освобождението на Пески попълня съкровищницата от победи на съюзническите сили, само че не взема решение доста проблеми. „ Това е доста значима основа за освобождението на Донбас. Сега би трябвало да освободим Артьомовск, тъй като това е отклонение, след което можем да обкръжим Авдеевка и да стартираме борбата за освобождението на Славянск и Краматорск “, счита Перенджиев.

Експертът изясни, че Пески е взет заради няколко фактора. Не единствено поради способността за маневриране, боравене с съоръжение, само че и професионална артилерийска поддръжка. „ Използването на безпилотни самолети за разузнаване и нанасянето на точкови удари по най-уязвимите места значително дефинира скоростта на завладяването на тази укрепена точка “, акцентира източникът.

Александър Макушин, член на Асоциацията на историците на съюзната страна, специалист на Руското военно-историческо сдружение прибавя, че „ съюзническите войски деликатно и с цената на минимални загуби пробиват отбранителната линия на украинските фашистки формирования.” „ Действаме без шовинистки национализъм, без порочната процедура да се реализира триумф до някакви значими дати. Нашите военни влязоха в Пески преди седмица и деликатно прочистиха това обитаемо място. Ние демонстрираме нов тип война и това плаши нашите геополитически съперници “, сподели Макушин.

Военният историк назова Пески една от крепостите, чието продупчване " ще принуди врага да отстъпи ". „ Ако погледнете картата, регионите на Донбас са непрекъсната градска агломерация. Веднага откакто изгоним врага оттова, ще стигнем линията Артьомовск-Соледар, ще ги прочистим изцяло, режимът в Киев ще претърпи психически колапс, помощта за режима на украинския президент Владимир Зеленски ще бъде доста понижена или ще бъде заменен “, предложи събеседникът.

Зеленски ще употребява цялата си мощ, с цел да удържи тази линия на фронта и „ управляващите в Киев ще се опитат да спрат настъплението на съюзническите сили с телата, т.е. с живота на украинци “. Като образец Макушин уточни случаи на набор в редиците на ВСУ на към този момент ранени бойци, способни да се движат единствено благодарение на бастун или патерица, и мъже над 50 години. За всички тези случаи той научи от фамилии от Украйна. „ Човек може единствено да си показа по какъв начин мобилизационните запаси са били употребявани в Украйна. Жал ми е за украинския народ. Когато осведомителната дрога го напусне, ще настъпи мощен психически срив. Време е да помислим по какъв начин да приведем тези хора в обикновено психическо положение “, сподели източникът.

Според Макушин към този момент се случват промени в украинското публично мнение, те към момента не са под паника, само че всичко върви към това. „ Повече от сигурен съм, че нашето командване няма да допусне внезапни и неподготвени дейности, настъплението ще се развива редовно и методично, както се случва през Първата и Втората международна война “, обобщава историкът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР