Съюзът на юристите в България (СЮБ) остро критикува 47-ия парламент,

...
Съюзът на юристите в България (СЮБ) остро критикува 47-ия парламент,
Коментари Харесай

Съюзът на юристите нахока НС, че прави законите за четене отзад-напред

Съюзът на юристите в България (СЮБ) остро подлага на критика 47-ия парламент, че продължава традицията да прави законите по този начин, че да се четат в обратна посока - с преходни и заключителни разпореждания в един закон да се трансформират десетки други, които нямат директна връзка с него.

Писмото на СЮБ е пратено до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и шефа на правната комисия Милен Матеев.

Конкретният мотив за недоволството на юристите са промените в десетки закони посредством заключителните разпореждания на Закона за бюджета за 2022 година, напомня. С тях се отстранява фигурата на съдията по вписванията, основава се Държавна организация по вписванията и процесуалното посланичество на страната по каузи се разпорежда на министъра на правораздаването. В последна сметка Народното събрание се отхвърли да трансформира законите по тази процедура.

В писмото си обаче ръководителят на СЮБ Владислав Славов напомня, че преди година най-старата организация на юристите у нас прикани в идващия парламент да влязат повече адвокати, с цел да се прекратят неприемливите практики, наложени от предходното ръководство, закони да се трансформират посредством преходни и заключителни разпореждания на други, макар че нямат никаква връзка.

" В края на мандата на 44-ото Народно заседание - парламент с най-ниско публично доверие (7,6% след измененията от 1989 г.) Съюзът на юристите в България след къс разбор на активността на Народно събрание прикани всички политически партии и обединения в кандидатските си листи за народни представители за идващите избори да включат по-голям брой адвокати и то с действителен юридически стаж, а не адвокати по тапия. Вероятно, обръщението ни ненапълно е дало резултат, тъй като от 27 тогава в този момент юристите са 38, само че отново не са задоволително! ", написа в този момент Славов.

И напомня, че тази " рискова и противоконституционна наклонност в законотворчеството наложи правилото законът да се чете в обратна посока ". СЮБ споделя още, че ще бъде неприятно начало законодателната активност на 47-ото Народно събрание да продължи с тази процедура, опит за което към този момент следим в Преходните и заключителни разпореждания на законопроекта за Закон за бюджета ".

В писмото си до ръководителя на Народно събрание, премиера и шефа на правната комисия организацията сочи, че необикновен проблем е и че тези промени се вършат в закон с едногодишно деяние.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР