Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) към КНСБ застава

...
Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) към КНСБ застава
Коментари Харесай

Истанбулската конвенция защитава жените от насилие, извършвано заради това, че са жени

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) към КНСБ застава зад приемането на Истанбулската спогодба.

В позиция на СТСБ се показва, че Истанбулската спогодба е нужна крачка за противопоставяне и за справяне с насилието против дамите освен в европейски, само че и в световен мащаб. Съюзът поддържа изцяло нейната ратификация от страна на България.

 Женски организации пазят Истанбулската спогодба
Женски организации пазят Истанбулската спогодба

Истанбулската спогодба не третира гей браковете, съгласно женски организации

Според СТСБ всъщност Истанбулската спогодба е юридически инструмент и обезщетителен механизъм, основан за отбрана на единия от двата пола - жертва на непропорционална експанзия - и решение на действителен тежък обществен проблем. В тази връзка СТСБ дефинира популяризираните изказвания в последните дни като опит да се манипулира публичното мнение посредством излагане на причини срещу ратификацията на Конвенцията. Тези операции имали за цел изместване на фокуса на разговора върху въпроси, които не били предмет на Конвецията.

Първото от тези възражения било, че Конвенцията въвеждала понятието " трети пол " , а точно определението за пол в член 3в от Конвенцията, като " обществено построени функции, държания, действия и характерности, които несъмнено общество счита за подобаващи за дамите и за мъжете ".
В тази връзка СТСБ показва, че това е неправилност в изрече, която е станала мотив за свободно пояснение на смисъла на това определение, а от функционалното пояснение на наредбата се постанова изводът, че Конвенцията приема за вероятни само и единствено двата съществуващи пола.
" В тази връзка подчертаваме, че при тълкуването на наредбите на нормативните актове, включително и на интернационалните контракти, по които Република България е страна, следва да се има поради задачата на съответния нормативен акт или контракт, и то в подтекста на взаимовръзката сред обособените му разпореждания. В сегашния случай задачата на Конвенцията е да отбрани дамите от принуждение, осъществявано над тях поради това, че са дами ", безапелационни са от СТСБ.

 Омбудсманът отбрани приемането на Истанбулската спогодба
Омбудсманът отбрани приемането на Истанбулската спогодба

Според Манолова може опредени разпореждания да бъдат изключени от Конвенцията за страната ни

Второто изложено изказване, че Конвенцията задължавала България да включва в образователните си стратегии образование за различна половост на индивида.
В тази връзка СТСБ подчертава, че Конвенцията адресира проблеми, като професионалната ветрикална и хоризонтална сегрегации по пол, които водят до неравнопоставеност сред двата пола и дават предпоставки за принуждение както на работното място, по този начин и вкъщи.
" Подчертаваме също, че насилието над дами може да приема най-различни форми , а стереотипните функции на мъжете и дамите, визирани в Конвенцията - като да вземем за пример възбраната дамите да ръководят коли, да гласоподават, да работят, да излизат с намерено лице и т. н. - са безспорни форми на обществено обусловено принуждение над дамите, надълбоко подкопаващи полезностите, които в България по този начин или другояче към този момент са построени. "
В позицията си СТСБ декларира, че нито една част от текста няма и намек за подкопаване на тези обичайни полезности на обществата , които не са ориентирани към омаловажаване и унижение на дамите и лишаването им от права, предвид на стереотипните възгледи за тяхната непълноценност и маловажност.

Третият мотив срещу ратификацията на Конвенцията, стартиран в обществото - че задължението на страните по чл.60 от Конвенцията да дават бежански статут на дами, жертви на принуждение , учредено на пола, представлявало опасност от прилив на бежанци с ексцентрична полова ориентировка от страните с мюсюлмански общества към България.
" Тук желаем само да напомним, че в Република България е настоящ Закона за убежището и бежанците (ЗУБ). Чл.8, ал.5, т.6 от ЗУБ постановява, че Република България признава за гонене по смисъла на този закон и дейностите, ориентирани против лица по причина на техния пол. Горното значи, че от ратификацията на Конвенцията не биха се трансформирали по никакъв метод ситуацията и правният статут на бежанците у нас ", добавя Съюзът.

 Министерски съвет изпраща Истанбулската спогодба в Народното събрание
Министерски съвет изпраща Истанбулската спогодба в Народното събрание

Захариева и Цачева убедили патриотичния фронт, че няма опасност за Конституцията

Според СТСБ Конвенцията обрисува правна рамка за влияние върху избрани обществени фактори, предпоставящи принуждение, учредено на биологични разлики сред половете . Според Съюза ратификацията на Конвенцията у нас е основна освен във връзка с оправянето с насилието над дами, само че и за това България като страна би трябвало " да даде образец на тези страни, в които ставаме очевидци на неравностойно и нечовешко отнасяне на дамите, и в които насилието над дамите бива освен оправдавано, само че и насърчавано. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР