Съюзът на съдиите в България (ССБ) счита, че законопроектът за

...
Съюзът на съдиите в България (ССБ) счита, че законопроектът за
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите против промени в Закона за съдебната власт

Съюзът на съдиите в България (ССБ) смята, че законопроектът за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) неприкрито цели да препятства упражняването на правата на магистратите да се сдружават в професионални организации. Това се показва в декларация на най-голямата съдийска организация, написа ДАРИК.
 
Внесеният законопроект препятства освен сдружаването на магистрати в техни професионални организации, само че и им не разрешава да вземат участие в управителни органи на общи сдружения с представители на други юридически специалности, каквато организация да вземем за пример е Съюзът на юристите в България, написа в декларацията.
 
Законопроектът вкарва и възбрана дейностите на професионалните магистратски организации да бъдат финансирани посредством присъединяване в планове. Според ССБ присъединяване на съсловните организации в такива планове е належащо, с цел да се обезпечат действия като образуване на професионални полемики, образования, срещи сред магистрати, присъединяване на външни лектори, продан с задгранични сътрудници, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература.
 
" Абсурдни и присъщи единствено на ширещо се в недемократични общества схващане са доводите, изложени в претекстовете към плана, че се постанова предлаганото ограничаване, с цел да се предотвратят зависимости от " непознато " въздействие ", написа в декларацията.
 
От съдийската организация се опълчват и на частта от законопроекта, с която, съгласно тях, представители на законодателната власт се пробват да обезпечат " кариерни бонуси " за членовете на Висш съдебен съвет. Съдийската организация приканва вносителите на законопроекта и парламентарните политически сили, към които те принадлежат, да проявят отговорно и държавническо държание и да отдръпват направените оферти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР