Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова в понеделник Висшия

...
Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова в понеделник Висшия
Коментари Харесай

Съдийският съюз призова ВСС да оцени поведението на главния прокурор

Съюзът на съдиите в България (ССБ) прикани в понеделник Висшия правосъден съвет (ВСС) да разиска и даде оценка на държанието на основния прокурор Иван Гешев през последната седмица. В послание до кадровия орган на правосъдната власт организацията упорства за провеждането на спор дали дейностите на Гешев имат " директно влияние върху доверието в правосъдната власт ".

ССБ концентрира своето внимание върху оповестените от прокуратурата записи от специфични разследващи средства на диалог сред президента и командващия Военновъздушните сили. Организацията разяснява, че обстановката е тревожна и тя изисква Висш съдебен съвет да показа с жителите разбирането си за " приличното и законно държание на основния прокурор в връзките му с другите държавни институции – в частност премиера и президента ".

Обсъждането на тези въпроси би трябвало да разсее подозренията, че " атрофирането на конституционния модел на правосъдната власт се е задълбочило до степен, че способените органи на ръководството ѝ не са в положение да разискват функционалностите и фактическото им осъществяване от основния прокурор заради боязън и взаимозависимост “.

" Част от събитията демонстрираха институционален спор сред управлението на прокуратурата и президентството – въпрос, който в най-висока степен визира действието на правовата страна “, разяснява съдийската организация.

ССБ слага на Висш съдебен съвет въпроса дали е накърнен престижът на правосъдната власт посредством " основаване на усещане за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и осъществяване на отговорност ". Организацията пита дали " основният прокурор може да си разреши държание, необвързано с върховенството на правото и действието на правовата страна ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР