Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова междунородните организации да

...
Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова междунородните организации да
Коментари Харесай

Български съдии искат международни стандарти за поведение в казуси като с Миталов

Съюзът на съдиите в България (ССБ) прикани междунородните организации да формулират стандарти на държание на държавните институции в проблеми, сходни на този със глобения от Съединени американски щати арбитър Андон Миталов. От съсловната организация приканват за стандартите, с цел да не се заплашва действието на правовата страна, нито дискредитира главните човешки права и обезпечаването на ефикасен юридически ред за тяхната отбрана.

Молбата на ССБ е всяка от интернационалните организации съгласно компетентностите, опциите и престижа й да изрази позиция, която да поддържа българската страна и българската правосъдна власт в нуждата да формулира използваните в тази ситуация стандарти, които се основават на предпочитаните полезности на всяка правова страна - отбрана на човешкото достолепие, хипотеза за невиновност и самостоятелност на съда, правдивост и правна сигурност.

Съсловната организация приканва да бъдат дефинирани интернационалните стандарти, които да открият ясна граница на самоограничение на политическите управляващи да оповестяват обществено имената на магистрати, за които се смята, че са забъркани в корупционни дейности, когато не конкретизират общите си заявления и не предизвикват законоустановената процедура по доказване на съответното действие и виновността на уличения магистрат.

Освен това упованието на Съюза на съдиите е да се формулира система от ограничения, които следва да бъдат подхванати от страна на всяка правосъдна власт, с цел да преодолее репутационните вреди от неконкретизирани политически обвинявания във връзка с съответен арбитър - както неговите персонални и тези на фамилията му, по този начин и на цялото съдийско съсловие.

От ССБ приканват и да бъде одобрен самобитен протокол на дипломатически отговор, когато политическите дейности са осъществени от друга суверенна страна.

Писмото на съсловната организация наблюдава събитията от общественото обявяване на името му от държавния секретар на Съединени американски щати. Според магистратите последователността от събития по случая " обрисува методичност, повтаряемост и устременост на дейностите на българското държавно управление, които са рискови за независимостта на съда и салдото сред управляващите, както и за ерозиране на доверието на жителите в държавните институции и в легитимността им да реализират държавното ръководство, подчинявайки се на върховенството на правото ".

Обръща се внимание, че след политическия акт на Съединени американски щати и реакцията на българското държавно управление реализирането на съдийските функционалности на арбитър Миталов ще носи всички белези на компрометирана правосъдна самостоятелност и накърнено доверие във опцията да се реализира правораздаването. Това, пишат магистратите, е недопустимо както за българската страна, по този начин и за Европейски Съюз.

Писмото на Съюза на съдиите в България

" Тежестта на вредите за престижа на правораздаването произтича и от обстоятелството, че арбитър Андон Миталов правораздава в Специализирания углавен съд, способен да преглежда както проведена незаконна активност, по този начин и закононарушения, осъществени от високопоставените представители на държавните управляващи ", написа в писмото до интернационалните организации ССБ.

В писмото се показва убеждението на Съюза на съдиите в България, че не трябва да се допусне одобряване на подозрението в българското общество, че е допустимо да бъде политически поругано достолепието на арбитър, без това да е обусловено или последвано от точното приложение на закона от способените български органи.

Освен това, не трябва да се основава усещане, че съдията, с цел да избегне отрицателни политически квалификации и съществени неудобства за себе си и фамилията си, следва да преценява решаването на делата с изключение на със закона и доказателствата и с извънпроцесуални фактори, политически и геополитически трендове и спорове или с интереса на изпълнителната власт.

На 18 февруари Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет реши да стартира дисциплинарно произвеждане против съдията от профилирания углавен съд Андон Миталов, който бе посочен от Съединени американски щати като подкупен и му бе наложена глоба за него и фамилията му да пътува до страната.
Становището на Съюза на съдиите по проблема - тук
С какви претекстове министър Данаил Кирилов изиска дисциплинарно уволняване за арбитър Миталов - тук
Защо някогашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска инспекция от Инспектората на Висш съдебен съвет - тук
Какви са резултатите от инспекцията на инспектората - тук
Подробности за решението на Държавния департамент на Съединени американски щати против Миталов - тук
Какво съдържат наредбите, съгласно които Съединени американски щати постановат сходни наказания - тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР