Съюзът на съдиите в България поиска от Висшия съдебен съвет

...
Съюзът на съдиите в България поиска от Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова за отстраняване на Гешев, Сарафов и ВСС

Съюзът на съдиите в България изиска от Висшия правосъден съвет неотложно да в профил от служба основния прокурор Иван Гешев и неговия заместител Борислав Сарафов, след което и членовете на така наречен правосъдно държавно управление да подадат оставка.

“Призоваваме всички членове на Висшия правосъден съвет неотложно по-късно да подадат оставка и да изоставен съвета, защото отговорността за назначението на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров на тези длъжности е напълно и безспорно тяхна “, се споделя в позицията на най-голямата съдийска организация в страната.

Съюзът упорства за инспекция на изнесените от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров обстоятелства по свадите, почнали след така наречен атентат против основния прокурор, както и на цялостното им творчество в прокуратурата.

“Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, в това число преди  избора на Иван Гешев за основен прокурор, че същият е безусловно неприспособим за този пост заради цялостната липса на нужните според закона професионални и нравствени качества “, се споделя в позицията на ССБ.

Съдийският съюз припомня, че на 11 май членът на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева е предложи да се разиска въпроса за гърмежа край кортежа на Иван Гешеви последвалите обвинявания сред него и Борислав Сарафов. Висш съдебен съвет обаче е отхвърлил предлагането. Междувременно още същия денкандидатът запремиер на ГЕРБ Мария Габриел е оповестила подготвеност да изиска уволнението на Гешев за уронване на престижа на правосъдната власт. Последва и утвърждението на Движение за права и свободи.

“На идващия деннастъпи магическа и радикална смяна в убежденията на част от болшинството, отхвърлило изрично опцията Пленумът на Висш съдебен съвет да се занимава с разискване държанието на Иван Гешев и на обществения спор сред него и Сарафов “, напомня Съюзът на съдиите.

Шестима членове на Прокурорската гилдия внесоха предложение за предварително освобождение от служба на основния прокурор заради тежко нарушаване на служебните му отговорности по време на първичния оглед намястото на гърмежа.

“Едва ли е належащо да припомняме предходните осветявания на подмолните механизми за преодоляване на държавните институции: по този начин наречените кавги „ Мишо Бирата “, бележника на Филип Златанов, „ Ти си го избра “, диалозите сред някогашните съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които Янева твърди, че Бойко Борисов е оказвал въздействие на предходния основен прокурор Сотир Цацаров да я „ опраска “, т.е.  да предприеме дейности, които да доведат до нейното освобождение от служба,  признанията на някогашните ръководители на правосъдни органи Веселин Пенгезов и Методи Лалов за въздействието на Делян Пеевски в кадровия развой на административни ръководители в правосъдната власт, „ Цум-гейт “,  придобилите в последните години необятна гласност аудиозаписи с признанието на водача на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов за водещата му роля в избора на предходния основен прокурор и наложилото се публично подстрекателство, че това въздействие в действителност съставлява действителният избор на основен прокурор, а последвалото гласоподаване във Висш съдебен съвет е само недотам изкусна форма за придаване на все по-изтъняваща симулативност на правда “, написа Съюзът на съдиите.

Според ССБ това неизчерпателно изброяване ясно демонстрира неприемливо политическо и престъпно вмешателство в правосъдната власт зад фасадата на обществените процедури, което съставлява тежко нарушение на престижа на правосъдната власт.

“Заемащият сега длъжността основен прокурор Иван Гешев сподели забележителни театрални умения, късайки оставката си пред публицисти и разкривайки диалози, сделки, обвързаности, даже усеща на засегнатост от “предателството “ на политици и политически партии. Цялото трагично ревю на Иван Гешев беше безспорно политическо и персонално, показващо че длъжността му и цялата правосъдна власт се употребяват единствено като инструмент на тези упоритости “, допълват съдиите.

Според ССБ към този момент не може да се приказва единствено за уронване престижа на правосъдната власт, а за заличаване на престижа на правосъдната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било служба в правосъдната система.

“От всички нас, българските жители, зависи да настояваме за смяна. За да се случи това, се изисква почтено да си дадем сметка за мащаба на вредите и да не разрешаваме да бъде сменена истината “, споделят съдите.

“Даваме си сметка за очевидните вреди, които политическата система и сенчестите центрове на власт към този момент са нанесли върху способността на правосъдната власт да се самоуправлява в публичен интерес и върху кадровите процеси в прокуратурата в частност. Всички правни средства за смяна на модела на правосъдната власт са в ръцете на изпълнителната и законодателната власт “, добавя организацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР