Съюзът на съдиите призова в декларация вносителите на проекта за

...
Съюзът на съдиите призова в декларация вносителите на проекта за
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова за оттегляне на съдебния закон

Съюзът на съдиите прикани в декларация вносителите на плана за промени в закона за правосъдната власт да го отдръпват, заяви " Правен свят ".
От съсловната организация напомнят, че още при предходните промени на закона са били срещу предлагането магистратите да заявяват участието си в съсловни организации, което попада и в новия план. Оттам напомнят и мнение на Европейската съдийска асоциация, съгласно което въвеждането на такова обвързване " не преследва законна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в прорез с наскоро съгласуваната в София политика за подсилване, а не за уязвяване, на тези сдружения. "
" Внесеният законопроект препятства освен сдружаването на магистрати в техни професионални организации, само че и им не разрешава да вземат участие в управителни органи на общи сдружения с представители на други юридически специалности, каквато организация да вземем за пример е Съюзът на юристите в България. Не е нужно да се излагат доводи за какво такава възбрана е безусловно нелепа ", декларират от ССБ.
От Съюза на съдиите изрично се опълчват и на концепцията за кариерни бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет след края на мандата им, каквото предложение съобщи, че ще направи депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров-Ревизоро на последното съвещание на правната комисия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР