Съюзът на производителите на ориенталски тютюни започва спешни срещи с

...
Съюзът на производителите на ориенталски тютюни започва спешни срещи с
Коментари Харесай

Тютюнопроизводители търсят политическа подкрепа, след отказа на ЕК да разреши доплащания в земеделието

Съюзът на производителите на ориенталски тютюни стартира незабавни срещи с политическите партии и българските евродепутати поради отхвърли все още на Европейска комисия да позволи националните доплащания в земеделието за идващия програмен интервал.

Председателят на съюза и кмет на община Сатовча Арбен Мименов изрази паниката, че без национално подкрепяне тютюнопроизводството ще бъде ликвидирано, а хората ще изоставен страната. Неприятните вести се отнасят и за фермерите.

Тютюнопроизводителите ще получат малко над 76 млн.лв. преходна помощ за акция 2019 година

„ Към момента няма аспект да бъде утвърдена преходна национална помощ за подкрепяне на тютюна. Между другото разбрахме, че няма да има подкрепяне на отглеждането на животни – крави, овце и кози “, разяснява Мименов пред БНР.

Не повече от месец е времето, в което може да се реагира пред Европейска комисия с искане националните доплащания да останат и през идващите 7 години. „ В срещи с политическите партии и евродепутатите да изградим обща позиция и напън в България да има преходна национална помощ “, прикани кметът.

Три пъти са намалели тютюнопроизводителите у нас спрямо предходната година. Към момента записаните са едвам 2300. Тези, които се преориентираха към други култури, също са излъгани от търговците. Повече от година не е платена създадената в Гоцеделчевско лавандула, сподели Мименов. „ За над 250 000 лв. неплатена лавандула. Към момента няма аспект хората да си получат парите “, показа той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР