Съюзът на пивоварите в България съобщава за притесненията на бранша

...
Съюзът на пивоварите в България съобщава за притесненията на бранша
Коментари Харесай

Затварянето на заведенията удари и по бизнеса на пивоварите

 Съюзът на пивоварите в България оповестява за терзанията на сектора в следствие от настъпилата рецесия с COVID-19. Анализаторите предвиждат стопански и обществени  предизвикателства за бирената промишленост, само че все пак, работодателите са безапелационни, че най-важният приоритет е запазването на трудовата претовареност в бранша. Браншът към този момент регистрира  неблагоприятното влияние на непосредствено изгубените 20% от бирения пазар в страната, заради затворените заведения за публично хранене. Към това би трябвало да се прибави и намаляването на продажбите през магазинната мрежа.   

,,В актуалната обстановка резултатът от рецесията с ковид въздейства върху режима на работа и работната претовареност в нашите предприятия. Между 35 и 40% от заетите в сектора чиновници работят непосредствено и косвено за ХоРеКа (хотели, заведения за хранене, кафенета) бизнеса, който не действа заради наложените изключителни ограничения в страната. Ето за какво за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави ограничения, които да запазят човешките запаси. Както и по време на спешната за бранша 2014 година, главната грижа на всеки шеф в пивоварния отрасъл е да резервира служащите и чиновниците, които са най-важният и емблематичен актив на нашата промишленост ", разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

В България по данни на Национален осигурителен институт през предходната година в производството на питие и малц са заети 2 150 индивида, а в обвързваните браншове на доставчиците – над 9 000 души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА бранша и магазинната мрежа, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната общо са към 34 700. Ежегодно в образованието и квалификацията на човешките запаси членовете на СПБ влагат близо 8 млн. лв.. Статистиката на Национален осигурителен институт за последните 15 години демонстрира, че пивоварната индустрия обезпечава най-високи доходи на чиновниците си по отношение на други браншове на хранително-вкусовата промишленост и годишно е измежду първите 10 стопански действия с най-високи междинни осигурителни приходи в страната.

Според най-новото проучване на Europe Economics, добавената стойност на пивоварната промишленост в България се пресмята на 225 млн. евро, а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро. Анализът на данните от проучването демонстрират, че в случай че промишлеността се върне на равнищата от 2014-2015 година, които са едни от най-ниските за последните 20 години, то спада в добавената стойност на бранша се пресмятат на към 26 %. В приходите за бюджета понижението ще бъде най-малко с 10 – 15 %, а работните места в секторите на доставчиците  и клиентите ще са най-малко с 25 % по-малко.  

Наблюдаваните в сектора трендове, подбудени през последния месец от спешната обстановка с Covid-19, характеризират освен положението на българската пивоварна индустрия, само че и на целия общоевропейски бирен отрасъл. Ето за какво " Пивоварите на Европа " изпратиха отворено писмо до европейските институции, информирайки ги за негативните резултати, които рецесията с корона вируса нанася на бранша във всички страни на Европейски Съюз.  

Според данните за пивоварния бранш в Европейски Съюз, както и у нас, най-тежко на промишлеността се отразява повсеместното затваряне и прекъсване на продажбите на т.нар " леден пазар ", т.е бранша ХоРеКа (хотели, заведения за хранене, кафенета). В европейски мащаб това значи моментална загуба на 35% от бирения пазар. На собствен ред понижените продажби и произвеждане водят до следващи загуби по веригата на доставки – от фермерите, отглеждащи ечемик и хмел  – през производителите на кенове и бутилки, до логистичните услуги и дистрибуцията. Въпреки предстоящата мощна застоялост в бирения отрасъл, пивоварите са единомислещи в твърдата си поддръжка към подхванатите от държавните управления на страните от Европейски Съюз ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19 и запазването здравето и живота на хората. 

Изследването на Europe Economics  за страните от Европейски Съюз от демонстрират, през 2018 година бирената промишленост общо е осигурила 2,3 милиона работни места. От производството и продажбите на бира общо в страните, членки на Общността, са събрани данъчни доходи в размер на 44 милиарда евро. Най-големият позитивен резултат на пивоварния отрасъл е върху развиването на бранша ХоРеКа с неговите към 2 милиона обекта, множеството от които са дребни, междинни и микро предприятия.

В Европейски Съюз през заведенията, заведенията за хранене и кафенетата се употребява 1/3 от създаваната бира, само че цената на тези продажби съставлява 65% от целия бирен пазар и възлиза на 76,1 милиарда евро (спрямо 41,3 милиарда евро за търговията на дребно през магазинната мрежа). Още по-впечатляващо е, че в Европейски Съюз от продажбите на бира в ХоРеКа се обезпечават над милион и половина работни места, а добавената стойност от тях се пресмята на 24,2 милиарда евро и 13 милиарда евро приходи от  Данък добавена стойност.

Имайки поради значителния  икономически и обществен принос на бирената промишленост във всички страни на Европейски Съюз, Пивоварите на Европа приканват в актуалната изключителна обстановка да се предприеме пакет от изключителни ограничения, с цел да се резервира жизнеността на промишлеността и да се минимизират във допустимо най-голяма степен вредите върху ХоРеКа бизнеса. Осъществяването им по един систематичен, новаторски и важен метод ще подкрепи освен тези браншове, само че ще способства за последващото възобновяване на стопанската система със основаване на работни места, добавена стойност и обезпечаване на бюджетни доходи за европейските страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР