Съюзът на международните превозвачи (СМП) заплаши Брюксел с блокада на

...
Съюзът на международните превозвачи (СМП) заплаши Брюксел с блокада на
Коментари Харесай

Превозвачи плашат Брюксел с блокада заради пакета Мобилност

Съюзът на интернационалните превозвачи (СМП) заплаши Брюксел с обсада на тирове, в случай че Европейският парламент одобри противоречивите текстове в пакета " Мобилност ". Това разгласи Ангел Траков, ръководител на Управителния съвет на СМП на конференция в София, с уточнението, че това са крайни ограничения.

В Съюза на интернационалните превозвачи членуват над 430 компании, с автопарк от над 10 000 транспортни средства, като общият размер на вложенията възлизат сред 1 и 1.5 милиарда лева, сподели Траков.

Освен това българските превозвачи повториха заканата си да изискат референдум за излизането на България от Европейския съюз, в случай че измененията в първия пакет " Мобилност " бъдат утвърдени от Европейския парламент. Освен това те ще призоват своите фамилии и близки да не гласоподават на идните евроизбори следващата година.

Тази закана звучи неуместно на фона на редица проучвания, съгласно които към две трети от българите утвърждават участието в Европейски Съюз.

В началото на юли Европейският парламент би трябвало да гласоподава дефинитивно измененията в първия пакет " Мобилност ". Част от предложенията, които имат за цел да защитят правата на водачите за по-добри условия на труд, не се харесват от българските превозвачи. Според тях задачата е източноевропейските компании да бъдат отстранени от пазара в Западна Европа, който сега подбиват с по-ниски цени. Става въпрос за връщането на водачите на камиони на всеки три седмици вкъщи, възбраната за отмора в кабината и въвеждането на " интелигентни " тахографи.

При гласуването на предложенията в транспортната комисия на Екологичен потенциал на 4 юни, част от текстовете отпаднаха. Въведе се обаче нов, който планува не водачите, а камионите да се връщат на всеки три седмици вкъщи, което още повече разгневи българските превозвачи.

Връщането на камионите на всеки три седмици вкъщи

" Въпреки че транспортната комисия на Екологичен потенциал гласоподава да отпадане задължението лидерът да се връща на всеки три седмици вкъщи, в документа се появява нов текст, със противоречива правна аргументация, според който транспортната компания се задължава всяко транспортно средство на всеки три седмици да има най-малко едно натоварване и разтоварване в страната членка на регистрация. Това значи, че на всеки три седмици към 3000 български камиона би трябвало да бъдат извеждани от пазара на транспортни услуги в Европейски Съюз и връщани в България ", изясни
Мадлен Кавръкова, юридически консултант на СМП.

Според нея този текст е доказателство, че същинската цел на предлаганата регулация на всеки три седмици не е " грижа за правата на служащите ", а е ориентирана непосредствено към ограничавания в бизнеса на транспортните компании.

" Така, вместо да подреждат на служащия къде да бъде всеки трети уикенд, разпореждат на бизнеса къде на територията на Европейски Съюз да дава услуги на другояче свободния европейски пазар ", разяснява Кавръкова.

Според нея това опонира на контракта за действие на Европейски Съюз, който не разрешава рестриктивните мерки на свободното даване на услуги в границите на Европейски Съюз.

Предвидените ограничения ще създадат неконкурентна услугата на страните от Източна Европа, които се намират на хиляди километри от развитите западни пазари и минават граници, външни за Европейски Съюз, сподели Ангел Траков. Той уточни, че от новите разпореждания са наранени още Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, Хърватия, както и за островните страни на Европейски Съюз, за които с изключение на сухопътно, тировете се предвижват и с ферибот.

Призив за поддръжка към всички парламентарно показани партии

От Съюза на интернационалните превозвачи приканват Европейския парламент да одобри препоръчаните компромисни текстове от транспортната комисия.

Сдружението упорства още за поддръжка от всичките 17 български евродепутати. Те приканват да бъдат привлечени през идващите три седмици съидейници от останалите наранени страни от Централна и Източна Европа, които също да поддържат българската позиция.

Българските партии в Европарламента да упражнят политическото си въздействие в групите на Европейския парламент, в които членуват, приканват още превозвачите.

Ако настояванията им не бъдат чути, тогава ще бъде проведен интернационален митинг на превозвачите в Брюксел, сподели Траков.

Българските водачи избират да работят за западни компании

Българските превозвачи имат продължителен дефицит на фрагменти. Причината е, че българските водачи всеобщо избират да работят за западни компании. Това описаха водачи, които работят за италиански и белгийски компании пред Mediapool. Те няма да поддържат блокадата на Брюксел с тирове.

Българските превозвачи дават положителни заплати на водачите – сред 1800 и 2000 евро. Проблемът е, че ги обезпечават на минималната работна заплата за тази категория, която е към 600 лева По тази причина български водачи, които знаят непознати езици, избират да работят за западни компании. Там заплащането е сред 2000 – 2500 евро, само че и обезпечаването е на тази сума, което има дава опция да получат доста по-висока пенсия по отношение на тази в България, обясниха водачите.

Има проблем и със спането в кабината. Понякога българските превозвачи карат водачите да работят по три месеца, а в единични случаи и повече, в Западна Европа без да се прибират до България. Заплащането надлежно е по-високо, само че се спи единствено в кабината, което не е изключително прелестно, споделиха водачи.

На този декор е странна позицията на двата огромни синдиката у нас КНСБ и КТ " Подкрепа ", които поддържаха недоволството на българските превозвачи от новите условия в бизнеса.

" Социалната " Българска социалистическа партия също отбрани настояванията на превозвачите, за сметка на тези на служащите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР