Съюзът на международните превозвачи (СМП) у нас проведе общо събрание

...
Съюзът на международните превозвачи (СМП) у нас проведе общо събрание
Коментари Харесай

Съюзът на международните превозвачи с опит да предотврати фалита на бранша

Съюзът на интернационалните превозвачи (СМП) у нас организира общо заседание в Пловдив, на която бе призната с гласоподаване декларация във връзка с регулациите в пакет " Мобилност " 1.
Готвените в Евросъюза промени по отношение на сектора ще доведат до банкрут на компании, сигурни са превозвачите. В декларацията се акцентира, че " приемането на уравновесени, недискриминиращи, пропорционални и на практика правила, които регистрират секторните специфики на обособените държави-членки е ключът към намиране на подобаваща формула за смяна на законодателството на Европейски Съюз ". Зад " пакет за подвижност " застават огромните страни като Франция, Германия, Австрия и Италия. Той планува водачите на товарни камиони от източноевропейските страни да получават командировъчни като тези в западноевропейските, а наложителната 45-часова отмора на седмица да прекарват в хотел. Не единствено българските интернационалните превозвачи - и сътрудниците им от други страни на Източна Европа като Полша, Чехия, Унгария, Прибалтийските републики считат, че тези ограничения ще убият бизнеса.
В целия Европейски съюз има сериозен недостиг на опитни водачи и съгласно СМП тези регулации ще накарат нашите компании да банкрутират, да освободят работна ръка, която да бъде наета да работи същото, само че във компании от Западна Европа.
Евродепутатът Ангел Джамбазки, който участва на общото заседание, сподели пред медиите, че по този въпрос българските евродепутати са единни и работят дружно с сътрудниците си от други страни, също застрашени от новите ограничения. Идеята е да се гласоподават промени след края на мандата на австрийското председателство, а по време на румънското, когато възможностите са по- положителни.
Зам.-министърът на превоза Ангел Попов вижда решение с недостига на водачи в една бъдеща конвенция с Украйна, той чака оттова и от Молдова най-малко 2 000 наши сънародници, които да се включат в сектора.
Друг проблем, който бе разискван на общото заседание, бяха продуктовите такси. Макар и окончателното решение на съда още да следва, Върховният административен съд позволи събирането им от превозвачите до неговото излизане и те към този момент са дали над 90 000 лева, сподели Ангел Трапов, ръководител на УС на Съюза на интернационалните превозвачи и за следващ път изложи аргумента, че тежкотоварните камиони и рейсове не са найлонови торбички и мястото им в нормативната разпоредба не е заслужено. Транспортните компании би трябвало да заплащат за всеки нов автомобил към 960 лв. и към 2500 лв. за втора ръка. При 8000 автомобила, които се записват на година, това значи, че към 13 милиона лв. ще влизат в нечия каса, посочи Трапов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР