Съюзът на издателите в България (СИБ), който обединява печатни и

...
Съюзът на издателите в България (СИБ), който обединява печатни и
Коментари Харесай

Издатели настояха Брюксел да разследва концентрацията на медийна собственост у нас

Съюзът на издателите в България (СИБ), който сплотява печатни и онлайн издания, настоя Европейската комисия да стартира следствие на концентрацията на благосъстоятелност и нелоялната конкуренция измежду българските медии.

Това е една от петте рекомендации, записани в Бялата книга за свободата на медиите в България, показана през днешния ден от ръководителя на съюза Теодор Захов.

Независимите медии и публицисти в България са подложени на невиждан напън и голям брой справедливи компликации да съществуват. Ако другите групи проблеми, показани в тази Бяла книга, не бъдат адресирани навреме, свободните медии в България ще изчезнат изцяло, написа в Бялата книга. Тя показва, че " главният проблем е потреблението на прокуратурата отпред с основния прокурор Сотир Цацаров, а посредством нея и доста други държавни институции като принадлежности за напън и цензура, като средство за принуда на политически и публични съперници. Това блокира действието на целия либерален развой. "

Съюзът на издателите в България показва няколко хрумвания за вероятни решения. СИБ да вземем за пример упорства Европейски Съюз да изпрати неезависими наблюдаващи – интернационалните прокурори, които да проследят в елементи всички обвинявания и предварителни следствия против публицисти и издатели в България. Друга рекомендация е Европейска комисия да изиска повече бистрота и да увеличи контрола за метода, по който се харчат информационните бюджети по европрограми в България. Според оценки на СИБ на годишна база парите по тези стратегии доста надвишават рекламните доходи на всички издатели, взети дружно. Препоръчва се и основаване на стратегия „ Дигитална промяна на медии “ в Европейски Съюз, ориентирана към софтуерното подсилване на обичайните медии.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР