Съюзът на демократичните сили изразява възмущението си от начина, по

...
Съюзът на демократичните сили изразява възмущението си от начина, по
Коментари Харесай

СДС възмутени от начина, по който е представен комунизмът в част от предложените учебници по история за 10 клас


Съюзът на демократичните сили показва възмущението си от метода, по който е показан комунистическия режим в някои от препоръчаните учебници по история за 10 клас. Това се показва в позиция на партията.

"Подкрепяме българските учители, които са алармирали за премълчаването на значими обстоятелства за режима, поддържаме проверяващия публицист Христо Христов, който от години поддържа паметта за зверствата на комунизма жива, поддържаме проф. Евелина Келбечева и всички учени и общественици, които се опълчват на този опит за замяна на историята ни ", декларират от Съюз на демократичните сили.

"Комунизмът би трябвало да бъде изучаван с цялата истина за него – репресиите, зверските убийства, униженията, насилственото лишаване на собствеността, лагерите на гибелта, всесилната Държавна сигурност, почернила не един живот, ролята на комунистическата върхушка, обвързаността й освен с репресиите, само че и с незаконни стопански схеми под чадъра на страната ", добавя те.

Според тях истината за комунизма е значима точно поради младежите, които не знаят и не помнят.

"Нещо повече – актуалните наследници на този режим – Българска социалистическа партия и техните поддръжници, се пробват да го показват носталгично като нехайно и несъмнено време, когато всички са били равни и щастливи ", показват от партията. "Тревожен е фактът, че евентуално съумяват, тъй като на черните дати за реверанс пред жертвите на комунизма, младежите са малко на брой. Те не могат да си показват цялото измерение на режима, по тази причина би трябвало да научат истината. Грозна, тежка, само че част от националната ни история! ", се споделя още в позицията.

От Съюз на демократичните сили приканват министър Красимир Вълчев да не допусне подмяната и да потърси съдействието на справедливи историци, които да приготвят образователното наличие за този интервал.

"Младите хора на България имат право да знаят истината, с цел да не позволяват да бъдат манипулирани от наследниците на тези, които извадиха България от демократична Европа, сложиха я зад Желязната завеса и я върнаха в развиването й десетилетия обратно ", допълват още от Съюз на демократичните сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР