Съюзът на българските транспортни работници твърди, че работодатели превръщат родните

...
Съюзът на българските транспортни работници твърди, че работодатели превръщат родните
Коментари Харесай

Разкрития: Български шофьори са превърнати в „бели роби“

Съюзът на българските транспортни служащи твърди, че работодатели трансформират родните водачи на камиони в модерни " бели плебеи ”. Транспортния съюз излезе с декларация до медиите, в която показва тежките условия, при които работят превозвачите – неналичието на течаща вода, на топла храна и електричество. Те упорстват за строга регулация на трудовите права на водачите в България, оповестява Българска национална телевизия. В България все още има към 12 000 транспортни компании, а водачите на тежкотоварни коли са над 50 000. От Съюза на българските транспортни служащи настояват, че всекидневието на превозвачите е извънредно тежко и съпоставимо с това на т.нар „ бели роби” във Англия.

Александър Стамболийски, ръководител на Съюза на българските транспортни служащи, изясни: „ В България към момента няма бензиностанция или самостоятелен ъгъл, в който да може водачът да спре, да употребява баня... Няма течаща вода, няма електричество. По никакъв метод не можем да приказваме за подготвяне на топла храна в този камион “.

Според Александър Стамболийски доста работодатели принуждават водачите да подписват контракти на минималния застрахователен предел, а също така всеобщо не заплащат спомагателни пари за командировките в чужбина.

„ При командироване на служащия за повече от 30 дни служащият получава заплата равна на минималната работна заплата в страната, в която е командирован. В множеството случаи това са заплати от порядъка на 1 600 – 1 700 евро “, уточни той. Това, съгласно него, се случва на към 1% от водачите.

От Асоциацията на интернационалните превозвачи в Пловдив обаче дефинираха декларацията на сътрудниците им като несериозна.

„ Ако един водач е третиран като бял плебей, както споделят от тази организация, той автоматически би отишъл и си намерил работа да речем в немска компания за доста по-висока заплата, само че това нещо не се случва, тъй като заплатите са идентични “, сподели Йордан Арабаджиев, ръководител на Асоциацията на интернационалните превозвачи.

От Съюза на българските транспортни служащи споделиха още, че не претендират за по-високи заплати в бранша, а за тяхното строго контролиране. Искат работодателите да афишират действителните суми пред страната, с цел да могат и служащите да търсят правата си, когато считат, че са нарушени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР