Съюзът е в енергийна война с Русия, казва ПрагaНови рекорди

...
Съюзът е в енергийна война с Русия, казва ПрагaНови рекорди
Коментари Харесай

Спешен Съвет на ЕС за енергийната криза

Съюзът е в енергийна война с Русия, споделя Прагa
Нови върхове на цените в Германия и Франция

Чешкият министър-председател Петр Фиала, чиято страна е ротационен ръководител на Европейския съюз, сподели в петък, че страната му ще свика незабавна среща, с цел да се оправи с енергийната рецесия, провокирана от нашествието на Русия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Чешкото председателство “ще свика незабавна среща на министрите на енергетиката, с цел да обсъдят съответни изключителни ограничения за справяне с енергийната обстановка ”, сподели министър председателят Петр Фиала в известие в профила си в обществената мрежа “Туитър ”.

Одобрен от Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, този ход идва в миг, когато 27-те държави-членки на Европейски Съюз се пробват да понижат зависимостта си от Русия за доставки на нефт и газ. Намаляващите доставки и паниките за бъдещето доведоха до внезапен скок на цените на силата в Европа, показва в коментар Агенция Франс Прес.

Чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела сподели, че Европейският енергиен съвет би трябвало да се срещне “възможно най-скоро ”. “Ние сме в енергийна война с Русия и това вреди на целия Европейски Съюз ”, сподели още той.

Междувременно още веднъж съгласно данни на Агенция Франс Прес цените на електрическата енергия на едро за 2023 година в Германия и Франция счупиха нови върхове в петък надлежно на 850 евро и над 1000 евро за мегаватчас (MWh). Преди година цените в двете страни бяха към 85 евро/MWh.

Във Франция единствено 24 от 56-те нуклеарни реактора на държавната електрическа компания EDF работят сега, по-специално заради проблем с корозията, който понижава френското произвеждане на електрическа енергия до исторически ниско равнище и механично покачва цените, показва организацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР