Сайтовете на няколко ключови летища в САЩ са станали обект

...
Сайтовете на няколко ключови летища в САЩ са станали обект
Коментари Харесай

Руски хакери атакуваха летища в САЩ

Сайтовете на няколко основни летища в Съединени американски щати са станали обект на хакерски офанзиви от източник, намиращ се на територията на Русия. Киберпрестъплението е осъществено в понеделник, заяви съветското издание на " Свободна Европа ", базирайки се на американски медии.

Атаките не са засегнали системите, отговарящи за контрола на въздушното придвижване и сигурността на полетите. За известно време обаче те изцяло или отчасти са съумели да блокират достъпа до интернет страниците на летищата, в това число до информацията за идващи и заминаващи самолети.

Първият " високомерен " обект е станало летище " Ла Гуардия " в Ню Йорк, след което са били атакувани летищата в Лос Анджелис, Чикаго, Атланта и Де Мойн.

Според експерта Джон Халквист от американската компания за киберсигурност Mandiant, който е приказвал пред телевизия Ей Би Си, зад офанзивата най-вероятно стои съветската хакерска група Killnet. По думите му няма доказателства за присъединяване на съветските управляващи в организирането на тези набези.

Групата Killnet стана известна след началото на съветската инвазия в Украйна с офанзиви против компютърни системи в съюзническите на Украйна страни. Наскоро тя пое отговорност за офанзиви против уеб страници на американското държавно управление.

" За момента тези офанзиви не са предизвикали вреди, само че ние ще продължим да следим деликатно ", представен е представител на федералната работа за транспортна сигурност на Съединени американски щати.

Лидерът на демократическото болшинство в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър пък счита, че тези офанзиви съставляват реакция след гърмежа на Кримския мост.

" Очакваме нашите управляващи да потвърдят кой стои зад тези хакерски офанзиви и по-късно да подхващат подобаващи решителни дейности, тъй че руснаците да знаят, че няма да им се размине ", съобщи сенатор Шумър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР