Сайтовете и уеб приложенията са претрупани с несъществени неща В много

...
Коментари Харесай

Задава ли се интернет във вид на... чист текст?!

Сайтовете и уеб приложенията са претрупани с несъществени неща

В доста уеб сайтове към този момент е мъчно да се добереш до наличието, поради което си пристигнал
(снимка: CC0 Public Domain)

Мрежата е претъпкана със уеб сайтове защо ли не. Измежду изскачащите банери за единодушие с всякакви „ бисквитки”, предложения за регистрация, офертите за ваучери, прозорци с анкети, автоматизирано възпроизвеждащи се видеоклипове и всевъзможни други ненадейно изникващи екстри човек се усеща бомбардиран с пъстрота и скука. Някои уеб сайтове са просто нетърпими – толкоз доста изскачащи и святкащи неща има в тях, че не можеш да се добереш до наличието, поради което си пристигнал. Е, това може да се попромени. Може би се задава една нова версия на интернет – такава във тип на…. чист текст.

Plain Text Sports не наподобява на нито един от тези уеб сайтове. Създаден е от разработчика Пол Джулиъс Мартинес (познат още като CodeIsTheEnd) и е по-скоро като нещо от 70-те години на предишния век: стена от елементарен текст с ASCII-арт полета, обграждащи спортни резултати, подавани в действително време за разнообразни професионални спортни игри, които вървят сега. Няма изображения. Няма. Няма тракери. Зарежда се на практика незабавно, даже при неприятна връзка. Казва най-важното за почитателите на спорта, само че наподобява някак… спокоен.

Мартинес стартира да работи върху Plain Text Sports заради личното си отчаяние от положението на интернет. В началото на 2021 година младежът е в Уисконсин, прекарвайки част от пандемията във фермата на фамилията си. Той се пробва да гледа състезателен мач, само че сигналът е слаб и гледането не се получава.

„ Затова отидох да ревизира резултата посредством телефона си, на ESPN”, споделя той, представен от. И тази страница, с всички реклами и тракери и JavaScript, едвам се зарежда. Хрумва му да направи супер-прост състезателен уебсайт, където има единствено това, което желае да прочете – спортните резултати.

Първоначално е единствено за резултати от баскетболни мачове. Но Мартинес систематично прибавя други спортове. Всеки от тях изисква известна работа, защото Мартинес би трябвало да научи системата си по какъв начин да приема данни, какво значат оценките и по какъв начин работят другите API. Но откакто го направи и системата сработи, уеб сайтът повече или по-малко си работи самичък. Съвсем неотдавна Мартинес е добавил и опция за връщане обратно и напред във времето, тъй че човек може да види идните мачове или да се върнете обратно в различен сезон.
още по темата
Има доста други неща, които Мартинес може да добави към Plain Text Sports, даже такива, които видимо биха го създали „ по-добро” приложение. Може би би трябвало да има потребителски сметки? Може би би трябвало да има партньорски връзки към уеб сайтове за билети – по този начин ще носи и малко пари на основателя си?

Мартинес клати глава в противоречие. Той не желае нищо шарено и комплицирано. Мрази смарт-телевизорите, тъй като ненавижда да прелиства менюта, когато всичко, което желае, е просто да гледа телевизия. Обича това, че Plain Text Sports е елементарен. Много елементарен. „ Няма банер с, няма банер за GDPR, няма банер с молба за дарение”.

Недостатъкът, несъмнено, е, че Plain Text Sports не носи никакви пари на Мартинес. В момента това не е драма. Мартинес споделя, че – защото уеб сайтът е толкоз обикновен и прави малко трафик – сметката му за интернет трафика е също дребна.

Е, триумфът на начинанието малко е трансформирал картината: откакто неотдавна попада на първа страница на Hacker News и бива показан в Daring Fireball, уеб сайтът става прочут и трафикът му скача 100 пъти за един ден. Оттогава ползата е поспаднал, само че към момента е 10 пъти повече от времето преди този момент. Мартинес споделя, че няма доста детайлности, тъй като не е вградил комплицирани аналитични принадлежности в уеб страницата. Това не се вписва в концепцията. Казва още, че в даден миг може да се наложи да пусне реклама в уеб страницата. Но евентуално и тя ще бъде… елементарен текст.

Сега Мартинес се чуди дали и по какъв начин да разшири уеб страницата си. Обмисля да включи спортни резултати от футболни мачове (това, което американците назовават „ европейски футбол”), и може би крикет.

Работата е там, че Мартинес не е изключение. Той е единствено един от многочислените разработчици и дизайнери, които се бунтуват против общото претоварване на интернет, защото с несъществени неща. С увеличение на размера на „ екстрите” става все по-трудно за редовия клиент да се добере до това, за което в действителност е пристигнал.

Освен всичко наклонността прави уеб страниците по-бавни. Желанието на от ден на ден разработчици е уеб страниците да са като в „ едновремешния” интернет – семпли, леки, бързи, интуитивни. Най-вероятно и доста консуматори изпитват същата жадност. Така че няма да е изненадващо, в случай че в скоро време станем очевидци на „ завръщане” на семплия интернет-дизайн – лек, елементарен, формиран най-вече от „ чист текст”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР