Сайтът на фалиралия врачански всекидневник „Конкурент“ сътвори един от най-големите

...
Сайтът на фалиралия врачански всекидневник „Конкурент“ сътвори един от най-големите
Коментари Харесай

Внимание, фалшива новина! „Конкурент“ смени пола на загинал човек в катастрофата край Расово, скандалът е огромен /доказателства/

Сайтът на банкрутиралия врачански ежедневник „ Конкурент “ сътвори един от най-големите гафове в историята си, откри инспекция на организация BulNews.
В неделя основният редактор Георги Александров, по-известен като Гошо Синдика, разгласява материал за тежката злополука от предходния ден при село Расово, в която почина човек. Според „ Конкурент “ при челния удар сред лек автомобил „ Ситроен “ и камион на „ Екометан “ е умрял 35-годишен мъж. Публикуваното изказване обаче е подправена вест, защото жертвата е жена.
Грешката е брутална и по стандартите на публицистиката - неприемлива. За всеки публицист първото предписание е да откри дали получената информация е достоверна и едвам по-късно да я популяризира. В цитирания случай Гошо Синдика се е доверил на злепоставен източник и без спомагателни инспекции е разгласил откровена неистина.
Още в първите часове след злополуката в събота организация BulNews първа и единствена заяви, че е станало тежко ПТП на пътя сред Монтана и Лом. Медията ни по безапелационен метод откри, че има умрял човек и това е жена. По-късно от полицията потвърдиха новината, като прецизираха, че това е 35-годишната В.Д. от Лом, която е карала колата с монтанска регистрация.

Извънредно! Жена се размаза в камион на „ Екометан “ край Расово, пътят за Лом е затворен /снимка/

През това време „ Конкурент “ пусна в уеб страницата си материал, в който по традиция преразказваше какво се вижда на фотографията, оповестена във фейсбук, без да сочи повече детайлности.
В неделя обаче, очевидно решили да блеснат с информация и да натрупат трафик, в техния уебсайт бе оповестена подправената вест за умрял мъж. Малко преди този момент същото неверно изказване се появи и в монтанския уебсайт novinitem.com и явно от „ Конкурент “ са го преписали на юнашко доверие, без да ревизират дали е истина.
Тази поредна груба фактологическа неточност е предстояща и предизвестена. Със завръщането си отпред на изданието Гошо Синдика наложи извънредно спорната процедура да се пишат вести по оповестени фотоси във фейсбук. Обикновено изреченията се сглобяват като в час по трудово образование и с цел да се прикрие този факт, наложително се написа, че е доказана от два самостоятелни един от различен източника. Преди вземе след подадена информация от сходни „ източници “, в „ Конкурент “ разгласиха вест за мъртвец на Е-79 при Скравена, като бяха вкарали и един ТИР за лукс. Проверка на BulNews в столичното Министерство на вътрешните работи откри, че това е подправена вест и по това време няма регистриран подобен случай.
Въпреки потвърдения циничен метод на работа, Гошо Синдика настойчиво продължава да се труди по тази компрометирана скица, най-вероятно поради неналичието на професионални качества. Странното е, че същият човек е ръководител на журналистическо сдружение „ Вратица “ и би трябвало да изпъква измежду сътрудниците си със своята уместност и нетърпимост към нарушаването на етичните стандарти. Оставката от този пост наподобява като най-логичния ход, само че дребничкият Гошо Синдика надали има сходни морално-волеви качества, с цел да хвърли кърпата на тепиха.
През последните 5 години от флагман на районния щемпел „ Конкурент “ бе трансфорат във фабрика за подправени вести и това е една от основните аргументи за банкрута на всекидневника. В момента изданието едвам крета, като излиза веднъж седмично, само че това става с големи старания, които няма по какъв начин да стигнат за освен това, с изключение на за законосъобразен фалит.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР