Сайтът на ESPN излезе със статия за сестри Малееви. Мануела,

...
Сайтът на ESPN излезе със статия за сестри Малееви. Мануела,
Коментари Харесай

ESPN припомня на тенис феновете за сестри Малееви

Сайтът на ESPN излезе със публикация за сестри Малееви. Мануела, Катерина и Магдалена. Ако цитираме имената по този начин, можем да кажем, че това са три красиви дамски имена. Сега, в случай че към тези имена прибавим семейството Малееви, приказваме за приказните сестри, които българският тенис дава през 80-те и 90-те години на света. Случаи като този не са доста. По-скоро можем да кажем, че други такива няма. Двойки братя и сестри съществуват, като Серина и Винъс Уилямс, Марат Сафин и Динара Сафина или даже близнаците Брайън, тенисисти, които са били и международни № 1. Но три сестри в елита? Рядкост. И всяка от тях съумява да се наложи измежду 6-те най-хубави на планетата. Дори повече.
Ясно е, че тенисът е бил фамилна традиция в семейство Малееви. Но не стартира с Мануела, най-голямата от сестрите. Родовата линия започва от майка - Юлия Берберян. Тя господства на тенис сцена в България през 60-те години и даже е девет години първенец на страната си, само че не съумява да се състезава в чужбина. Дъщерите обаче прекрачват границите и реализират нещо необикновено за България и света.

„ Познавам всяка една от тях извънредно добре. Много са ми помагали. Дори брачният партньор на една от сестрите бе един от менторите ми, когато бях на 12 години. " – това съобщи Григор Димитров в Деня на медиите в Индиън Уелс преди няколко години - " Много добре познавам цялото семейство и мога да кажа, че смъквам шапката за всичко, което са постигнали през годините. За българските стандарти бе необикновено! “

Мануела блесна още при девойките. На 12 години печели обичайна Orange Bowl, а през 1982 година към този момент чества юношеската купа на Ролан Гарос. Два сезона по-късно тя е напълно потопена в тениса и на 18 година печели първите си трофеи, побеждава легендата Крис Евърт и стига до четвъртфиналите на Уимбълдън.

Пикът в международната класация бе през сезон 1984 -1985 година, когато тя завоюва шест трофеи от общо 19 в кариерата си и стигна до четвъртфиналите на Откритото състезание на Австралия и Ролан Гарос, с цел да се изкачи до №3 в света. Но най-хубавият спомен е през 1988 година, когато с цветовете на Швейцария, тя се окичва с бронзов орден на Олимпиадата в Сеул.

Завършва своята кариера през 1994 година, след купата си в Осака и като тенисиста от топ 10. Тогава се състезава под швейцарски байрак, откакто се омъжва за Франсоа Франиер, който бе неин треньор и даже печели купа Хопман дружно с Якоб Хласек през 1992 година. В кариерата си има победи против Навратилова, Сабатини, Аранча Санчес, Кончита Мартинес и Мери Пиърс.

Катерина е втората от сестрите Малееви, която се появи в тура. Също с добра физическа подготовка като Мануела, на 21 тя към този момент е достигнала на четвъртфиналите във всеки един от шампионатите от Големия шлем и е №6 в света. В Монреал през 1991 година побеждава и двете си сестри, преди да стигне до финала и да загуби от Дженифър Каприати.

Катерина следва традицията на Мануела и също по този начин се омъжва за своя треньор, Георги Стоименов. И макар че се отдръпва през 1996 година, последният сезон на топ равнище е през 1994 година И да, сходно на сестра си, макар многочислените победи и няколко трофеи - 11 на брой- тя в никакъв случай не побеждава Щтефи Граф или Моника Селеш.

Най-младата от Малееви – Магдалена - бе може би и най-талантливата от трите, само че я съпътстваха физически проблеми през цялата кариера. Контузия в рамото я тормозеше и даже се стигна до интервенция, обстановка, която я извади от тениса за 11 месеца. Завръщането бе един от най-важните стадии в кариерата и даже се върна на най-високо равнище в тениса: още веднъж докосна №4, както през 1996 година, и завоюва Купата на Кремъл през 2002 година, като победи три топ 10 тенисистки по пътя си (Винъс Уилямс, Амели Моресмо и Линдзи Девънпорт), а през 2003г. бе № 11 в света.

Въпреки че Москва е значима за нейната персонална кариера на тенисистка, първата купа на Маги през 1992 година, когато тя е единствено на 17 години, в Сан Марино има скъпа фамилна стойност. Там кръгът се затваря. За първи път в историята на спорта тенис три сестри реализират професионални трофеи. Успех, който мъчно ще бъде още един.

Шампионка от Големия шлем по двойки в Австралия, Ролан Гарос и US Open през 1990 година, сходно на сестрите си (Мануела на Ролан Гарос 1982 и Катерина на US Open 1984), Магдалена също не съумя през цялата си кариера да победи Щефи Граф, само че я сплотява трагична история със Селеш. Най-младата от сестри Малееви бе съперничка на Моника в деня, в който международната номер 1 бе атакуван в Хамбург през 1993 година.

Днес и трите сестри имат отливки на ръцете си на Алеята на славата в София и имат клуб Малееви, където, несъмнено, се пробват да продължат традицията, на която сложиха началото в българския тенис.
Източник: Тенис анализи
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР