Сайтът desebg.com продължава документалната поредица за досиетата на агентите на

...
Сайтът desebg.com продължава документалната поредица за досиетата на агентите на
Коментари Харесай

Бащата ва Васил Терзиев отговарял за вербуването на чужди студенти за агенти на комунистическия режим

Сайтът desebg.com продължава документалната поредност за досиетата на сътрудниците на Държавна сигурност, ръководени от бащата на претендента за кмет на София от ПП/ДБ Васил Терзиев – кап. Александър Терзиев.

Самият Васил Терзиев отхвърли да даде достъп на публицисти до документите от архива на Държавна сигурност за своите близки от Държавна сигурност, макар че обществено увери, че не се тормози от техни дейности в предишното.

В първата част поредицата стана ясно, че Терзиев-баща е бил водещ офицер на сътрудник „ Егоров “ - става дума за Петко Димитров, някогашен зам.-декан във ВХТИ Бургас, осветлен от Комисията по досиетата през 2014 година като лице с принадлежност към Държавна сигурност. Бе показано вербуването на Димитров в Бургас и прехвърлянето му като конфиденциален помощник на Управление „ Научно-техническо разузнаване “ (УНТР) в Първо основно ръководство (ПГУ) на Държавна сигурност и предаването му през 1983 година под управлението на Александър Терзиев. Управление „Научно-техническо разузнаване" се е занимавало с кражбата на западни технологии, с цел да се компенсира техническата назадничавост на Народна република България и спътниците на Кремъл в целия руски лагер.

Днес излезе, в която става дума за ръзвитието на помощник „ Егоров “ под управлението на Терзиев-баща, издигането му в нещатен помощник – действен служащ на публични начала (ОРОН), образованието му и неговата активност измежду студентите от ВХТИ Бургас.

Документалната поредност е построена върху архивното досие на Секретен сътрудник „ ЕГОРОВ “ – Петко Димитров, което е налично за всеки жител от 2014 година, когато Комисията по досиетата афишира неговата принадлежност към тоталитарните комунистически служби по силата на закона за досиетата в качеството му на разположение, заемало редица управителни постове в разнообразни институции след 10 ноември 1989.

Какво още разкриват архивите за него:

Наводките за задграничните студени във ВХТИ–Бургас

Кап. Александър Терзиев, новият водещ офицер на „ Егоров “ – зам.-декан във ВХТИ Бургас Петко Димитров, не се бави, откакто през май 1983 година му е трансфериран на управление секретния помощник.

През юни 1983 година кап. Терзиев пътува до Бургас, където организира среща с „ Егоров “ дружно с предходния водещ офицер от Управление „Научно-техническо разузнаване" и с оперативния служащ от Окръжно ръководство на МВР-ДС Бургас, който в началото е управлявал Петко Димитров.

Терзиев със удовлетворение схваща от „ Егоров “, че той ще продължи да бъде зам.-декан по работа с задграничните студенти в идващите четири години, което подсигурява замислите на Управление „Научно-техническо разузнаване" за дейното му потребление по линия на възможни вербовки на младежи от чужбина, които следват във висшето образователно заведение.1

Чрез преподавателите по български език, които са непосредствено подчинени на него [„ Егоров “], той ще може да получава подробна информация за лицата, които съставляват интерес “, рапортува кап. Терзиев в строго секретна информация за срещата със секретния помощник.10

Кап. Терзиев слага нови задания за „ ЕГОРОВ “ по непознатите студенти и непознати учени

На тази среща „ Егоров “ – Петко Димитров получава нови задания от кап. Терзиев:

- приемане и първична обработка на характерностите на задгранични студенти, приключили подготвителния курс по български език;

- осъществяване на срещи и изясняване на връзките, както и опциите за продължение на образованието на задгранични аспиранти в развитите буржоазен страни (посочени са двама аспиранти от Индия и Нигерия, чиито имена по-долу в документа са аномизирани, б.а.);

- основаване на кореспондентски връзки със експерти от развитите буржоазен страни, работещи в неговата област.

 Egorov_agent_spravka_Terziev.jpg

Една от строго секретните информации за извършени срещи с Оперативен работник на обществени начала „ ЕГОРОВ “, които водещият му офицер Александър Терзиев написа, непокътнати в досието на сътрудника | Източник: Comdos.

Видно от архивните документи от този интервал, акцентът от работата с „ Егоров “ е изследването, създаването на задгранични студени и възможното им рекрутиране като перспективни сътрудници, за които комунистическото разузнаване си прави сметката да употребява в бъдеще в някои от развитите западни страни, където след завършването си младежите биха могли да отидат.

Оперативна подготовка на Оперативен работник на обществени начала „ Егоров “

През ноември 1983 година ПГУ-ДС утвърждава предлагането на кап. Александър Терзиев Петко Димитров да бъде повдигнат от конфиденциален помощник в нещатен помощник – действен служащ на публични начало (ОРОН).

В началото на 1984 година началникът на Управление „Научно-техническо разузнаване" в ПГУ-ДС полк. Георги Манчев, утвърждава оферти от действен служащ Александър Терзиев строго конфиденциален План по отношение на: Извършване на оперативна подготовка на „ ЕГОРОВ “ по отношение на назначението му за Оперативен работник на обществени начала и оперативната му работа по линия на Управление „Научно-техническо разузнаване" през 1984 година

Оперативната подготовка на Петко Димитров, зам.-декан, отговарящ за задграничните студенти във ВХТИ Бургас, включва:

- осъществяване на сказка по въпросите на конспирацията, дисциплината, условията при осъществяване на оперативни задачи;

- запознаване с въпросите по проучване на лица, представляващи действен интерес, правене на наводки, проучване на персоналните и настоятелен качества, директните и косвени разследващи възможности;

- осъществяване на сказка по отношение на методите за заслепение на обекти и откриване на база за тяхната оперативна разработка;

- вербовъчна активност – нужни предпоставки, способи за осъществяване на вербовъчна беседа;

- проучване на научно-изследователски центрове, компании и други обекти, представляващи интерес за НТР;

- запознаване с главните посоки на осведомителната работа, темперамент и условия към придобиваните материали;

- форми и способи на контраразузнаването на капиталистическите страни, форми и способи на потребление на подстави (подстава, рус. – термин, привнесен от руското разузнаване, с което се отбелязва постановка/операция, проведена от непозната контраразузнавателна работа, вследствие на която съответният сътрудник или действен служащ под прикритие се подлъгват и разкриват своята шпионска активност, б.а.).

В проекта също е предоставено на „ ЕГОРОВ “ да „ сътвори стройна организация, нужна за проучване и разработка на контингента от задгранични студенти, учащи се в ВХТИ – Бургас “.

 Egorov_agent_spravka_Terziev2.jpg

Строго конфиденциален План за осъществяване на оперативна подготовка на Оперативен работник на обществени начала „ ЕГОРОВ “ – Петко Димитров, зам.-ректор на ВХТИ Бургас от 1984 година, препоръчан от водещия му офицер Александър Терзиев | Източник: Comdos.

Заложено е до юли 1984 година на лицата, за които има позитивни първични данни, да се разкрият каузи за оперативна инспекция с предпоставки за разработка и вербовка на перспективна агентура.

Освен това Управление „Научно-техническо разузнаване" взема решение да употребява опциите на „ ЕГОРОВ “ за работа по краткотрайно пребиваващи задгранични учени от развитите буржоазен страни.

В проекта е планувано той да бъде употребен при проучването на контингента от български експерти, които могат да бъдат привлечени като секретни сътрудници при задгранични командировки или за решение на оперативни задания в страната.

" Конспиративни " срещи в… заведения за хранене и механи

Оперативен служащ Александър Терзиев наподобява е имал по-широко схващане за конспирацията, тъй като архивното досие на „ ЕГОРОВ “ демонстрира, че огромна част от срещите с Петко Димитров се организират в заведения за хранене или механи и в никакъв случай в тайни квартири или навън.

 Egorov_agent_spravka_Terziev3.jpg

Строго секретна информация за извършена среща на водещия офицер Александър Терзиев с Оперативен работник на обществени начала „ ЕГОРОВ “ от 1984 година, в която на сътрудника е разяснено какви качества би трябвало да имат задграничните студенти от ВХТИ Бургас, които могат да съставляват интерес за Управление „Научно-техническо разузнаване" | Източник: Comdos.

За срещите с Оперативен работник на обществени начала „ Егоров “ Терзиев употребява служебните командировки за Петко Димитров в София, където се виждат.

Строго секретните информации от тези срещи сочат и местата, където те са се осъществявали: ресторант „ Кристал “, механата на комплекс „ Кристал “, ресторант „ Братислава “ на бул. „ Стамболийски “, Тетевенска механа…

Към всяка една информация за среща със зам.-декана Петко Димитров, водещият му офицер Александър Терзиев прецизно е попълвал на ръка строго конфиденциален акт пример 5 за изразходвани суми, като нормално за съображение е вписвал „ почерпка на Оперативен работник на обществени начала „ Егоров “.

 Egorov_agent_spravka_Terziev4.jpg

 Egorov_agent_spravka_Terziev5.jpg

Оправдателен документ (лице и гръб) за изразходвани средства по време на срещите с Оперативен работник на обществени начала „ ЕГОРОВ “, попълван от водещия му офицер кап. Александър Терзиев | Източник: Comdos.

Това са документи за изразходвани суми, за които по „ оперативни съображения “ не могат да бъдат показани формален разходен документ в ПГУ-ДС.

Възнаграждения за Оперативен работник на обществени начала „ Егоров “

Това не са единствените документи, които водещият офицер Терзиев е събирал в досието по време на управлението на Оперативен работник на обществени начала „ ЕГОРОВ “.

Другата част са документи са разписки, попълнени на ръка от „ ЕГОРОВ “ за неговите месечни хонорари, които Терзиев му е изплащал на ръка.

 Egorov_agent_spravka_Terziev6.jpg

Разписки, попълвани от сътрудника „ ЕГОРОВ “ – Петко Димитров, с които е удостоверявал за изплащаните му на ръка от водещия му офицер Александър Терзиев месечни хонорари като действен служащ на публични начала | Източник: Comdos.

Месечното заплащане за ОРОН-а е в размер на 50 лева като оперативният служащ му ги е изплащал на куп за по няколко месеца.

Управление „Научно-техническо разузнаване" прави разнообразни заплащания на „ Егоров “ даже след началото на рухването на тоталитарната комунистическа система през ноември 1989 година с насилственото отдръпване на генералния секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия Тодор Живков от власт.

Забележка:Още дни преди началото на актуалната документална поредност журналистът Христо Христов се обърна към Васил Терзиев с молба да му даде контакт с татко му Александър Терзиев за възможен коментар или позиция, в случай че той желае да направи такива, защото това е негово право. Към момента на обявата журналистът не е получил отговор.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР