Съвсем ясно се видяха причините за отчетения минимален спад на

...
Съвсем ясно се видяха причините за отчетения минимален спад на
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Няма да е скоро моментът, в който ще видим инфлация от 1-2 процента

Съвсем ясно се видяха аргументите за регистрирания най-малък спад на инфлацията – едната е силата за бита, която леко поевтиня, другата течните горива, които също леко поевтиняха. Това сподели в утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов. " Другият фактор е чисто аритметически. Миналата есен, октомври, беше почнал този развой на повдигане на цените, тъй че също имаме и базов резултат. И това ще се случва и в идващите месеци. Това са главните обстоятелства, които ще доведат до това да виждаме същите или по-ниски равнища на годишна инфлация. Дори може да чакаме последователно намаляване на годишния ритъм, само че няма да е скоро моментът, в който ще забележим инфлация от 1-2 % “.

Голямото предизвикателство, когато приказваме за зимата са енергийните разноски за бита, съобщи икономистът. " Това, което в България е значимо, е че цената за ел. силата остава същата за семействата, това е доста значим фактор. Вторият фактор е това, че централното отопление е поскъпнало с към 29%, което не е дребен разход, само че сигурно е по-укротен от тези неколкократни поскъпвания в другите страни. И огромният проблем е цената на въглищата и дървата, които се употребяват обичайно от най-бедните и те ще пострадат най-вече. На макрониво по-скоро заобикаляме апокалипсис и това уповавам се да се резервира идващите няколко месеца “.

Предизвикателствата за мен по-скоро идват от противоположната посока – всички ограничения за битка с инфлацията от огромните централни банки в Европа, от ЕЦБ, по-скоро ще влияят, несъмнено сваляйки инфлацията, само че и ограничавайки вложенията и потреблението, безапелационен е Богданов. " Рисковете по-скоро отиват в посока криза при падаща инфлация. Нещо сходно беше през 2008 година - имахме рекордна инфлация, само че по-късно финансовата рецесия докара до противоположния резултат, докара до прекъсване на кредитната интензивност, висока безработица, т.е. напълно скоро може да стартира в Европа, а и в България, да стартираме да се тормозим за тези проблеми, а не толкоз за възходящите цени. Говорим за идната година, а не за идващите 2-3 месеца “.

Мисля, че тази странна наслада, която е обзела политиците и част от бизнес асоциациите, че е хубаво, че няма нов бюджет, т.е. няма да се подвигат дефицити и разноски, това е краткотрайно решение, предизвести Богданов. " Няма по какъв начин да имаме удължителен бюджет, който да работи цяла година. Така че все в миналото ще има държавно управление и постоянен бюджет, което значи, че ще би трябвало да се организира този спор и ще би трябвало да се събере болшинство, което да се сплоти към това, че България би трябвало да даде ясна и предвидима бюджетна вероятност. Така че този спор е неминуем и за мен колкото по-рано се случи, толкоз по-добре “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР