Съвсем в духа на хунтата ГЕРБ-СДС няма намерение да почете

...
Съвсем в духа на хунтата ГЕРБ-СДС няма намерение да почете
Коментари Харесай

НОВА МРЪСОТИЯ: ГЕРБ прецака ПП

Съвсем в духа на хунтата ГЕРБ-СДС няма желание да уважи така наречен „ джентълменско съглашение “, което контракти с ПП-ДБ предишния месец.

Двете обединения се бяха разбрали за ръководител на Народното събрание да бъде определен Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Той би трябвало да бъде сменен на ротационен принцип три месеца по-късно от народен представител от десницата.

Като спомагателна отплата за компромиса ПП-ДБ трябваше да получи председателското място на парламентарната комисия по правни въпроси. Желязков беше определен, само че герберите се измъкват от изискването за правната комисия.

Всъщност, и до момента всички постоянни парламентарни комисии нямат определени управления. Депутатите просто не могат да реализират единодушие между тях по какъв начин да си разпределят председателските места.

Затова първите им съвещания бяха планувани от Желязков, на който беше дадена и властта да уточни краткотрайни ръководители. Тази заран Николай Денков – кандидат-премиерът на ПП-ДБ, се опита да повдигне въпроса единствено за правната комисия от парламентарната естрада. Той изиска избора на неин ръководител да влезе в дневния ред на пленарната зала за през днешния ден, написа „ Сега “.

Реклама

Първи реагира против това зам.-шефът на „ Възраждане “ Цончо Ганев. Той упрекна десните, че са станали „ патерица на ГЕРБ “, и по тази причина в този момент желаят поста в правната комисия. „ Ние не сме патерица на никого, доста постоянно виждаме, че може би „ Възраждане “ е патерица на ГЕРБ. Погледнете си гласуванията “, отвърна му Денков, на което националистите реагираха със смях и крясъци.

След това на трибуната излезе лидерът на герберските депутати Десислава Атанасова. Тя изиска по-късно да се организира съвет на ръководителите на парламентарни групи, на който да се разиска въпросът за управленията на комисиите. А по проблема за правната комисия съобщи: „ Изведени отвън скоби една или друга комисия, само може да се случи, в случай че през днешния ден в 17 часа на срещата ни с сътрудниците от ПП-ДБ реализираме съглашение за общо ръководство. “

На процедура по този начин Атанасова разгласи, че десните ще си получат обещаната им правна комисия, в случай че се съгласят да поддържат държавно управление с кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. А не такова беше първичното съглашение с герберите, което засягаше, както се загатна, единствено избора на ръководител на Народното събрание.

Накрая настояването на Денков беше отхвърлено и в този момент се чака председателкият съвет, който вероятно да реши нещо.

Малко по-късно разочарованият Денков даде брифинг, на който цитира обещанията на Атанасова по време на договарянията сред двете обединения предишния месец. „ Г-жа Десислава Атанасова в действителност наруши това съглашение … Това изяснява за какво имаме аргументи да бъде деликатни в връзките си с ГЕРБ-СДС – тъй като във всеки един миг може да се окаже, че това, което сме се споразумели може да бъде нарушено, поставяйки спомагателни условия “, уточни той. И израза вяра герберите да преразгледат позицията си.

Атанасова отвърна на личен брифинг, че съглашението не е изчерпано. По думите й, то е било съпроводено с уговорката Народното събрание да работи повече от три месеца, с цел да има ротация на ръководителите на Народното събрание и на правната комисия. Сега обаче било неразбираемо какъв брой ще продължи животът на 49-ото Народно заседание. Атанасова посочи, че от ПП-ДБ зависи този живот да бъде дълъг и да излъчи държавно управление. И увери, че в подобен вид съглашението ще бъде спазено. Тези нейни думи обаче още веднъж не отговаряха на първичната спогодба с десницата.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР