Съвсем скоро ще влязат в сила нови законови разпоредби, които

...
Съвсем скоро ще влязат в сила нови законови разпоредби, които
Коментари Харесай

КЗП вече ще трие незаконното онлайн съдържание, но въпреки това трябва да сме много внимателни

Съвсем скоро ще влязат в действие нови законови разпореждания, които ще прибавят още пълномощия на Комисията за отбрана на потребителите при битката с неточните онлайн търговци.

При открити нарушавания контролният орган ще има опция да изиска от даден електронен магазин с окончание.bg да бъде свалено наличието, което опонира на условията на законодателството за отбрана на потребителите. В избрани случаи може да се стигне до краткотрайно ограничение на достъпа до интерфейса на уеб страницата и даже до изтриване на домейна му.

КЗП към този момент има повече пълномощия! Тя ще може да трие нелегално онлайн наличие

Повече за това какво се трансформира и по какъв начин ще се усъвършенства цифровата среда като място за извършване на покупки в този момент пред NOVINI.BG описа ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

„ Промените в Закона за отбрана на потребителите в действителност са извънредно значими “, съобщи той.

„ Благодарение на тези промени ще бъде усъвършенствана координацията при установяването и следствието на нарушаване на потребителското законодателство. Това прекомерно постоянно се случва в онлайн търговията. Вторият миг, който е напълно нов – при несъблюдение за решение на нарушаване от самия търговец, наличието може да се отстранява. Тук има два подетапа – ограничение на достъпа до съответния електронен магазин. Ако проблемите обаче не бъдат отстранени, може да се заличи съответния интернет адрес, в случай че той приключва на.bg “, обнясни Маргаритов.

Маргаритов даде и образец по какъв начин в този момент КЗП към този момент може да работи: „ Ако един домейн да вземем за пример е регистриран в Полша, само че популяризира наличие и в България и когато бъде открито, че там има нещо неправилно, ние се свързваме с полските си сътрудници и след дадени доказателства от наша страна, те могат да се произнесат за осъществяване на нелоялна комерсиална процедура. Ако нарушаванията не се отстранят, полските ни сътрудници могат да заличат домейна незабавно. Същото нещо може да се случи и при сигнал подаден ни от Полша в България “.

Процедурата е много стегната, изясни ръководителят на КЗП и осведоми, че периодите са тридневни.

Санкциите, които са планувани за нарушителите са до 5 000 лева за първо нарушаване и до 10 000 лева при наново такова. Тези наказания са планувани най – към този момент за регистрацията на домейни и към хостинг фирмите. „ Да, не са доста високи, само че тези лица поначало би трябвало да имат тласък да отстраняват такова наличие “, сподели Маргаритов.

В множеството страни членки на Европейския съюз сходен правилник е признат към този момент.

На въпрос обаче по какъв начин ще работим с трети страни, Маргаритов отговори, че тук въпросът е много комплициран и по думите му с по–големите страни има открит осведомителен режим.

Въпреки съществуването на този правилник, Димитър Маргаритов посъветва всички консуматори да бъдат въпреки всичко извънредно деликатни и да наблюдават по какъв начин в действителност един онлайн магазин е изписан.

Очаквайте по-късно ТУК цялото изявление с Димитър Маргаритов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР