Съвсем скоро се очаква да заработи обещаната от Столичната община

...
Съвсем скоро се очаква да заработи обещаната от Столичната община
Коментари Харесай

Системата за ранно предупреждение за мръсния въздух в София е готова

Съвсем скоро се чака да проработи обещаната от Столичната община система за прогнозиране на замърсяването на въздуха в София с обхват 48 часа. В момента се прецизират какви съответни дейности би трябвало да се подхващат при възможни планирани превишения . Това оповестиха от кметството.
Преди да бъде пусната системата обаче, би трябвало да бъде съгласувана от Столичния общински съвет. След това ще бъде създадено и показано обществено онлайн приложение за досегаемост на информацията в нея.
Докато се чакат тези ограничения, в сряда против четвъртък бяха регистрирани рискови равнища на замърсяване на въздуха в София. Измервателните станции на Изпълнителната организация по околна среда, ситуирани в разнообразни региони на града, демонстрираха в някои часове доста превишение на допустимата среднодневна централизация от 50 микрограма на куб. м на фини прахови частици. Най-много е бил смогът в региона на кв. " Хиподрума " след среднощ и в кв. " Младост " в 21-22 часа на 29 ноември - 350 микрограма на куб. м. В регион " Надежда " запрашаването е било 300 микрограма на куб. м. В " Павлово " измерените количества ФПЧ към 20 ч. в сряда са били 250 микрограма на куб. м.
Министърът по околна среда и водите Нено Димов разяснява, че в сряда вечерта въздухът в София е бил нечист до 2.6 пъти над нормите и че междинните стойности на замърсяване с фини прахови частици тогава били кратковременен пик. Според Димов м.г. замърсяването на въздуха в София е било по-малко от 2011 година Той хвърли цялата отговорност за възможни ограничения на локалната власт, написа Сега.
И Димов, и Столичната община в последните дни популяризират старания за облекчение на казуса, поради който България беше наказана от Европейския съд. Реални ограничения отвън дълготрайната стратегия за възобновяване на градския превоз обаче към този момент няма. Има пилотен план, по който ще се дават 30 печки на пелети на фамилии с деца с увреждания, хора с ТЕЛК и така нататък в регион " Нови Искър ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР