Съвсем скоро Оборище, което се намира в сърцето на Четвърти

...
Съвсем скоро Оборище, което се намира в сърцето на Четвърти
Коментари Харесай

Откриха параклис на Богородица със заря и Ивана

Съвсем скоро Оборище, което се намира в сърцето на Четвърти революционен окръг, може да влезе в " Гинес " за най-вече общоселски празници. Храмовият празник на черквата " Свето Преображение господне " е на 14 юли. Местните обаче, чийто съселянин Димитър Кокльов е избрал мястото за Великото национално заседание от 1876-а, честват дружно с панагюрци на 2 и 3 май, когато се означават годишнините от началото Априлското въстание. Те се събират на курбан и на Илинден.

От тази година мечани, както към момента се назовават локалните по остарялото име на селото, имат нов празник. На 17 август с шумно празненство тук бе открит новият параклис на името на Света Богородица. Макар и да не е доста богопослушно, особено за събитието домакините бяха поканили първокласен тим във веселбата. Купонът подгря персонално Веско Маринов, а след него на сцената пред особено издигнатите палатки излезе Славка Калчева, с цел да вдигне млади и остарели на крайник. Вечерта приключи в действителност звездно с едночасово шоу на самата Ивана и заря.

Изграждането на параклиса е финансирано от локалната предприемаческа фамилия Дуракови. Преди година притежателите на компания „ Файър “ вземат драговолно желанието на локалните хора да бъде съграден параклис и планът бе осъществя. Облагороден е региона към него.

Това е следващата благородна самодейност, която се осъществя с поддръжката на семейство Дуракови. Фамилията постоянно подкрепя разнообразни благотворителни и културни мероприятия, а преди няколко месеца, още веднъж с тяхна поддръжка, в центъра на селото бяха сложени огромни цветни букви, изписващи „ Оборище “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР