Съвсем очаквано парламентът преодоля ветото на президента и прие за

...
Съвсем очаквано парламентът преодоля ветото на президента и прие за
Коментари Харесай

Депутатите преодоляха ветото на президента за екооценките на големи проекти

Съвсем предстоящо Народното събрание преодоля ветото на президента и одобри за повторно измененията в Закона за запазване на околната среда . Това стана със 138 гласа " за " и 78 гласа " срещу ". Двама депутати се въздържаха.

Основният противоречив миг, поради който законът беше върнат от президента, беше смяната, съгласно която се отстранява втората правосъдна инстанция при обжалване на административни актове по отношение на околната среда и биологичното многообразие. Основният претекст на ГЕРБ за смяната е, че по този начин нямало да има доста бавене на огромни инфраструктурни планове.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че в случай че се одобри повторно Законът за околната среда, Българска социалистическа партия ще го внесат в Конституционния съд . " Не може поради целенасоченост да погазваме правомерност. Конституционният съд се е произнасял по сходни проблеми, само че за подобен не е. Ето за какво с сътрудниците събираме подписи - юридическият спор и конституционността ще я реши този в България, който има тези пълномощия ", уточни Нинова.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен парламентарен арбитър Георги Марков, прочут и като помощник на Второ и Шесто ръководство с псевдоним " Николай ", съобщи, че ръководещите са заложили в него облекчение на процедурата за улеснение на инфраструктурни планове от национално значение и включително едноинстанционно решение . " Срещу това скочиха Неправителствени организации и екозащитници. Е, не може да няма втори въжен превоз на Банско. Протестърите по Конституция нямат право на политическа активност. Но в случай че желаят - да създадат партии, да влязат в Народното събрание и не две или три, а 300 инстанции да създадат и да стопират лифтовете. В България сме държавна, а не неправителствена народна власт “, безапелационен бе Марков.

Председателят на Правна комисия Данаил Кирилов уточни, че от ГЕРБ почитат ветото на президента и са го анализирали в детайли.

Председателят на Комисията по Околна среда и води Ивелина Василева посочи, че позицията на ГЕРБ остава непроменена. " Това не е позиция напук, а е ясно осъзната, аргументирана, обоснована и уравновесена позиция. Да, природата е висше богатство, тя е полезност за всеки един български жител. Опазването на природата е освен право, а и обвързване на всеки един от нас. Но, българските жители имат право да живеят в съвременна и развита страна и сме се заели като национални избраници да работим за това ", сподели Василева.

Филип Попов от Българска социалистическа партия посочи, че в Закона за запазване на околната среда са противопоказни за развиването и успеваемостта на системата на правосъдната власт.

" Искате да реформирате системата на правосъдната власт, само че това, което направихте с този закон, е остро противопоказно за развиването на успеваемостта ѝ, тъй като разрушава правилото в правото. Това са правилата за достъп до правораздаване, отбрана на публичния интерес посредством правосъден надзор. Алогично е да има подобен надзор по други типове каузи, само че да липсва подобен, когато се касае за значими държавни планове и за запазване на околната среда. Бързината в тези производства не е висша полезност. Такава е законността “, съобщи Попов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР