Съвсем навреме идва това решение, дори и идеята за него

...
Съвсем навреме идва това решение, дори и идеята за него
Коментари Харесай

КЗП: Новите мерки за екодизайн на домакинските уреди са в интерес и на крайните потребители

Съвсем в точния момент идва това решение, даже и концепцията за него да не е директно обвързвана с потребителската отбрана. Разполагаме с изследвания, които демонстрират, че в последните години повече хора са принудени по-често да сменят нужната им за всекидневието техника. От друга страна – над 70% от потребителите в Германия споделят, че са по-склонни когато нещо се счупи, то да бъде ремонтирано, в сравнение с да си купуват нещо ново.

Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов по ТВ Европа във връзка желанието на Европейския съюз да задължи фирмите да създават уреди с по-дълъг живот и да доставят аварийни елементи за поправката им до 10 години. По думите му и институциите, и бизнесът би трябвало да са в положение да откликнат и да предложат ефикасни ограничения. „ Една от тях е да се „ борим “ против така наречен програмирано остаряване на продуктите – софтуерно и градивно им е заложено да се скапват скоро след приключването на гаранционния им интервал и да е съвсем невероятно да бъдат поправени и да се търсят способи да бъдат сменени с нови “, уточни ръководителят на КЗП. Той даде образец с Франция, където към този момент има легално определение за това и планувана санкция до 300 000 евро.

Маргаритов прави оценка като позитивна концепцията да има опция ремонтът на дефектирал апарат да се прави не безусловно от свързани директно с производителите и търговците лица, а и от други експерти. „ Така на свободния пазар в следгаранционния интервал потребителят може да откри подобен самостоятелен специалист, а цената на този ремонт би могла да бъде по-изгодна “, сподели той.

На въпрос на водещия не се ли стопира по подобен метод бизнесът да прави нововъведения той отговори: „ Иновативността, нови технологии, новите модели и характерности и тяхното основаване и оборот не са предизвикани толкоз от недотам положителните качества на старите модели. А по-скоро от любознанието и желанието на самите консуматори, когато схванат, че на пазара се предлага нещо усъвършенствано, да си го купят, с цел да употребяват неговите характерности. “

Председателят на КЗП означи, че има и друга мярка в тази посока. Тя е обвързвана с така наречен интегрални уреди. „ Например, един телефон с батерия, която не може да се сменя, а когато тя към този момент не работи, би трябвало да се смени целият апарат. Срещу това има значителен отпор от страна на потребителите, освен в Европа. Най-малко 20 американски щата също обмислят оферти за законодателство, което да задължава производителите да оферират на пазара уреди, при които би трябвало да има съгласуемост, с цел да може да има заменяемост на избрани съставни елементи. А не незабавно да се сменя целият апарат, когато някакъв детайл – въпреки и забележителен за неговата работа, даде недостатък.

Според Маргаритов всички тези ограничения мъчно биха довели до повишаване на цените на потребителските артикули поради пазарната логиката. „ Има задоволително конкуренция на пазара и търсенето ще докара до там, че предлагането на една и съща стока от разнообразни производители ще бъде в конкурентна среда, позволяваща цените да останат в оптимално отношение. Би могло с съответно пазарно обмисляне това да докара и до усъвършенстване на разноските на производителите – оферират се уреди, които ще бъдат по-дълго време на пазара, те ще бъдат ремонтирани с елементи, които обаче също ще бъдат създавани и така нататък Могат да бъдат открити нужните салда, без безусловно това да значи автоматизирано, че има причина за повишение на потребителските цени “, приключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР