Съвсем наскоро отбелязахме световния ден за борба с рака на

...
Съвсем наскоро отбелязахме световния ден за борба с рака на
Коментари Харесай

Пасивните пушачи развиват сериозен риск от рак на белите дробове

Съвсем неотдавна отбелязахме международния ден за битка с рака на белия дроб. Основен рисков фактор за това заболяване остава тютюнопушенето, до момента в който въздействието на околната среда и радиационното лъчение имат надалеч по-малка роля при определянето на риска. Виенския експерт проф.д-р Волфганг Кьостлер споделя за аргументите за болестта, признаците му, напредъка в медицината и другите лечебни подходи при лекуването на ракa на белите дробове.

Кои са главните аргументи за развиването на рак на белия дроб и какви са стадиите на болестта?
Трите съществени аргументи за развиване на рак на белия дроб са пушенето, пушенето и отново пушенето. Други аргументи като излагане на радиационно лъчение, отрови от околната среда, радиоактивно лъчение играят доста по-малка роля като фактори. Това е отразено от епидемологията – 9 от 10 случая на рак на белите дробове се появяват в сегашен или някогашен пушач.
Има четири стадия на рака на белите дробове съгласно размера и степента на първичния израстък и локалните тумори на лимфните възли. Случаи, класифицирани като етап I или II етап на заболяване постоянно се лекуват посредством хирургическа интервенция, която постоянно би трябвало да бъде последвана от лъчетерапия. Много огромни първоначални тумори, тумори, инфилтриращи прилежащи структури или засягане на лимфни възли, характеризират заболяване на етап III, което към този момент е много по-трудно за лекуване. Повечето пациенти ще се нуждаят от комбинирани подходи при лекуването, в това число индукционна химиотерапия, последвана от интервенция или несъмнено химиолъчение, последвано от имунотерапия. При съществуване на далечни метастази ракът на белия дроб се класифицира като заболяване на етап IV. Такива пациенти могат рядко да бъдат тренирани за цялостно изцеление, само че при модерни таргетни лечения и имунотерапии заболяването на доста пациенти може да остане под надзор с години.

Колко типове рак на белия дроб съществуват и по какъв начин се различват?

Броят на разпознаваемите типове рак на белия дроб се усилва и все още наброява няколко дузини. Два съществени вида са дребноклетъчния и недребноклетъчния рак. Последния най-общо казано се състои от няколко хистологични подвида в това число аденокарцином, плоскоклетъчен карцином и недиференциран карцином. По-релевантна от хистологичната подредба обаче е молекулярната подредба на недребноклетъчния рак на белия дроб.
Близо една четвърт от белодробния рак съдържа молекулярни аберации, позволяващи ориентирана терапия, включваща разновидности в гени като EGFR, BRAF, RET, MET и HER-2 / neu, или генетични сливания, в това число ALK, ROS1, RET и NTRK фамилни рецептори. Още един подтип на недребноклетъчен рак на белия дроб показва високи равнища на протеин, наименуван PD-L1, при неявяване на гореспоменатите промени. Последният подтип е извънредно сензитивен към имунотерапия с по този начин наречените инхибитори на имунната контролна точка.

Какви са признаците на рак на белия дроб според от неговия стадии?


Това доста зависи от органът който е обиден най-вече. В ранните етапи те са постоянно продължителна кашлица, повтаряща се пневмония, хемоптиза (кръв при храчките), загуба на тегло. В по-напреднали етапи може да се следят припадъци от незнайни мозъчни метастази, които да доведат до диагнозата рак на белите дробове.

Знаем, че пушенето има огромен резултат върху белите дробове. Защо това се случва и при какви условия тютюнопушенето генерира рак на белия дроб?

Рискът, провокиран от тютюнопушенето от рак на белите дробове е директно симетричен на броя изпушени цигари и постепенно понижава в годините след отказването от тютюнопушенето. Цигареният пушек съдържа обилие от канцерогени. Тези канцерогени са химикали, които работят най-вече посредством инцидентно увреждане на ДНК на здрави белодробни кафези. Когато това увреждане възникне при гени, контролиращи растежа на клетките, тогава клетките се трансформират в ракови кафези. Това е случайно събитие, само че с всяка цигара вероятността се усилва. Има и доста други резултати от цигарения пушек. Те включват, да вземем за пример, предизвикателство на хронично инфектиране, което единствено по себе си предизвиква развиването на микросреда, стимулираща рака.

Колко са предразположени пасивните пушачи към рак на белия дроб?

Пасивните пушачи са със доста нараснал риск от рак на белия дроб. В доста сюжети рискът от рак на белия дроб ще се удвои спрямо непушачи изложени на въздържан банкет на тютюнев пушек и хора, които не са изложени на подобен.

Как се развиват методите на лекуване през последните 10 години и за какво имунотерапията се предлага при рак на белия дроб?

Напредъкът на лекуването е голям: хирургичните техники са се подобрили и стават все по-малко инвазивни. Медицинската терапия се усъвършенства доста: Таргетираните лечения, най-много във правенето на хапчета, станаха налични за доста подтипове на белодробен рак и резултатите надвишават тези на химиотерапията. Имунотерапията се трансформира във опция за лекуване на една трета от пациенти с рак на белия дроб, където тя работи по-добре от химиотерапията. В останалите две трети имунотерапията може да се употребява за усилване на резултата от химиотерапията. Имунотерапията може също да работи чудесно за доста пациенти, при които туморите са прогресирали по време или след химиотерапия. Освен това ръководството на страничните резултати от терапиите е много по-добро. При верни лекарства преди терапия, рядко се следи даже повръщане, провокирано от химиотерапия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР