Съвсем наскоро европейският авиационен гигант Airbus обяви, че планира да

...
Съвсем наскоро европейският авиационен гигант Airbus обяви, че планира да
Коментари Харесай

Airbus е в ужасна ситуация, но поне не е Boeing

Съвсем неотдавна европейският авиационен колос Airbus разгласи, че възнамерява да редуцира 15 хил работни места, или 11% от своя личен състав. Реакциите не закъсняха. Френският министър на финансите Бруно Льо Мер дефинира съкращенията като „ несъразмерни “. Синдикатите също се оповестиха против ограниченията. Това не е нищо ново в корпоративния свят, само че залозите са изключително високи, когато става въпрос за основна компания като Airbus, която има фабрики на три континента и чиито съществени акционери са Франция, Германия и Испания, написа Крис Брайънт за Блумбърг.

Съкращенията в никакъв случай не са приятни и имат изключително тежки последици за промишленост като аерокосмическата, където чиновниците са висококвалифицирани и добре платени. Най-големият английски профсъюз Unite дефинира закриването на 1700 работни места във Англия от Airbus като „ промишлен вандализъм “.

Никога до момента Airbus не е прибягвал до съкращения от сходни мащаби, само че истината е, че чиновниците на компанията имат шанс, че вредите не са по-големи. Ударът, нанесен от пандемията от COVID-19 върху самолетния бизнес на Airbus е гибелен. През 2020 година и 2021 година европейската компания най-вероятно ще създаде 40% по-малко самолети от предстоящото. Фирмата няма различен избор с изключение на да понижи своя личен състав.

На фона на ускореното разпространяване на ковид в някои американски щати, очакванията за възобновяване на трансатлантическите полети бяха попарени. Авиопревовзачите също плануват огромни съкращения (British Airways счита да редуцира 30% от личния състав си), като доста от тези компании може да не оцелеят.

Вместо да нападат производителя на самолети, европейските държавни управления би трябвало да са признателни, че финансите и счетоводството на Airbus бяха в прилична форма преди пандемията. Проблемите на компанията са леки спрямо тестването, пред което е изправен нейният безконечен противник – Boeing, които към момента не може да се съвземе от заземяването на самолетите модел 737 Max след два тежки случая, при които починаха общо 346 души. Американската компания разгласи редуциране на 16 хиляди работни места още през април, като финансите и са в доста по-лошо положение от тези на европейския й съперник.

Разбира се, Франция и Германия, където Airbus ще закрие най-вече работни места, имат право да недоволстват от решението на компанията, изключително като се има поради огромната финансова поддръжка, която двете страни дадоха обещание за авиационния бранш.

Важно е обаче да се означи, че на европейските страни не се е налагало да рекапилизират непосредствено Airbus. В края на март  самолетният производител разполагаше с 18 милиарда евро(20,2 милиарда долара) кеш и близо още толкоз под формата на кредитни линии. Компанията ще похарчи доста пари тази година, само че ще я приключи с „ скромна “ чиста задлъжнялост, считат от Standard & Poor’s, които дават на дълга на компанията стабилен рейтинг A, въпреки и с негативни вероятности.

Сравнете тези цифри с резултатите на Boeing. В края на март американската компания имаше дълг от 39 милиарда $. През април избегна насилственото избавяне от страната единствено посредством издаването на облигации на стойност 25 милиарда долараСъщият месец S&P намали кредитния рейтинг на Boeing до BBB-, едно равнище над  „ отпадък “(junk). Тази година Boeing може да изразходва колосалните 16 милиарда $, с цел да се стабилизира, сочат данни на анализатори.

Макар че относително постоянното финансово положение на Airbus ще помогне на европейската компания да преодолее невижданата рецесия, то не би трябвало да бъде употребявано като опрощение за вливането на държавни пари във компанията. Субсидирането на фирмите за запазването на работните места има смисъл, единствено когато се чака бързо връщане на работа на пуснатите в насилствена отпуска чиновници. Ситуацията в авиационния бранш обаче не е такава. От Airbus предвиждат, че въздушният трафик няма да се върне на равнищата от преди рецесията по-рано от 2023 година Дори това може да е оптимистична прогноза. Анализите демонстрират, че приходите на Airbus няма да се възстановят изцяло до 2024 година

През последните седмици фондовите пазари не са изключително благосклонни към Airbus. Този негативизъм бе заздравен от решението на компанията да не изплати дивиденти за 2019 година В началото на годината европейската компания имаше пазарна капитализация от над 110 милиарда евро, а през днешния ден тя е малко над 50 милиарда

Акциите на Boeing, въпреки това, са поскъпнали с над 90% от мартенските разпродажби на фона на очакванията, че самолетите 737 Max ще се върнат в употреба. Пакетите от тласъци от Федералния запас същи оказа помощ. За същия интервал книжата на Airbus са се възстановили едвам с 27%.

В последна сметка обаче извънредно надцененият американски фондов пазар е едно, а комфортът, който дава купчината от пари, върху който лежи европейският авиационен колос, е напълно друго.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР