Съвременният свят в обявил отдавна война на солта. Неприятелите на

...
Съвременният свят в обявил отдавна война на солта. Неприятелите на
Коментари Харесай

Наистина ли солта е толкова вредна?

Съвременният свят в оповестил от дълго време война на солта. Неприятелите на солта поддържат мнението, че тя има смъртоносно въздействие, като се базират на международните статистики за страдащите от хипертония. Повече от 20 % от американците на възраст сред 35 и 44 годишна възраст са с високо кръвно налягане. В Европа ситуацията не е по-различно. Много страни са подели акции за понижаване на потреблението на сол.

Дали на да не се включим и ние?  Да, само че борбата е тежка, съвсем невъзможна. На първо място би трябвало да се откажем  да хапваме всякаква минала какъвто и тип фабрична обработка или сервирана в ресторант храна.

Дали слуховете за това, че солта е най-големият зложелател на организма не са малко пресилени?

Нека да изброим няколко обстоятелството за солта и да погледнем трезво на нещата, взимайки поради научните проучвания в тази област. Това може да ни помогне да се отърсим от тази нервност.

Налага ли се зорко да следим приема на сол? – Трябва да го имаме поради, само че без да се вманиачаваме.

Ако сме с високо кръвно налягане, би трябвало да ограничим приема на сол. Натрият е причина тялото да задържа повече течности, което натоварва работата на сърцето и е причина  кръвното налягане да се повишава.

При физически здрави хора, СЗО предлага оптималната горна граница за безвредна консумация да е 2300 мг натрий дневно, което се равнява на към една чаена лъжичка сол. Над тази граница към този момент съществува риск за здравето.

За хора в междинна или преклонна възраст и страдащи от болести на бъбреците, високо кръвно или диабет, целесъобразната доза е 1500 мг дневно . Това е малко повече от половин чаена лъжичка сол.

Средностатистическият европеец надвишава тези предели, като употребява 3500 мг натрий дневно. Някои експерти настояват, че за множеството хора това не е проблем.

Според проф. Майкъл Алдерман от Yeshiva University – експерт по високо кръвно налягане, фрапантното понижаване на приема на сол може да навреди на здравето. В проучване, оповестено в Jоurnal of Hypertension, хората, понижили приема на натрий до 1000 мг на ден, са намалили кръвното налягане, само че нараснали сърдечния си темп и чувствителността към инсулина, което усилва риска от поява на диабет. Да не забравяме, че натрият не е единствената причина да се качи кръвното. „ Наднорменото тегло е доста сериозен фактор “, споделя доктор Алдерман.

Запитали ли сме се за какво толкоз доста подготвени храни са солени?

Причините са доста. Солта прави храната вкусна. Хората привикват към вкусовия профил на познати артикули. Солта замаскира вторичните усети, които се образуват при производството и обработката на храната и също така работи като консервант и подобрител на текстурата и цвета . Не съществува друга по-ефективна и евтина хранителна съставна част. Повечето производители на хранителни артикули не злоупотребяват с този факт. Те държат количеството сол в продукцията си в естествени, здравословни граници.

Може ли да се живее без сол?

Солта е от значително значение за здравето. Организмът не създава натрий, а клетките ни се нуждаят от него, с цел да действат обикновено . Диетолозите предлагат да се употребява най-малко 3,8 г сол на ден ( малко повече от половин чаена лъжичка ). Основната причина е натрия в солта. Той е електролит, който подкрепя действието и хидратирането на мускулите. Ето за какво напитките за спортисти съдържат натрий. Тялото непрестанно губи натрий посредством потта и урината. Ако не се възвърне водата и натрия, кръвното ни налягане може да падне и да ни прилошее.

Хората, които пият доста вода, могат да смъкнат равнищата на натрий до толкоз, че да развият хипонатримия – положение с евентуално съдбовен край. Тази неточност постоянно я позволяват дилетантите във фитнеса.

Солта прави храната ни по- вкусна и в оптимални количества е потребна.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР