Съвременният образ на Дядо Коледа се е появил през 1822

...
Съвременният образ на Дядо Коледа се е появил през 1822
Коментари Харесай

Как и кога се е появил Дядо Коледа за първи път?

Съвременният облик на Дядо Коледа се е появил през 1822 година. Идеята за него се зародила в главата на добре образованият стихотворец от Трой, Ню Йорк, Клемент Кларк Мур. Той написа поемата “Гостуването на свети Николас “, която съставлява коледна приказка, подарък за неговите деца.

В поемата се приказва за възпълен и миличък като горски дух дядо, който идва на шейна от Севера, дърпана от малко еленче. В нощите преди Коледа той върви на лунна светлина по покривите на хората. Когато види комин, той незабавно се спуска по него, с цел да влезе в домовете и да остави подарък на децата под елхата или във висящите по камината чорапи.

Идеята за Дядо Коледа не се ражда от единствено себе си. Клемент Мур познавал добре холандския, немския и скандинавски фолклор. Поемата му за свети Николас се базирала на холандската традиция за Sinter Klaas, която се спазвала на 24 и 25 декември още тогава.

Описанието на белобрадия дъртак пък поетът взел назаем от тевтонските и норвежките митове. Дядо Коледа е палавият, само че добросърдечен воин, който е в центъра на зимните празници по тези земи с езически генезис.

Години откакто Мур написа описа за своите деца, той е оповестен в локален вестник, само че без да е посочено името на създателя. От този миг той излиза неведнъж със заглавие “Нощта преди Коледа ”. Тази приказка, плод на чисто въображение, въпреки всичко обвързвана със остарялата холандска традиция за Sinter Klaas, става една от най-популярните и обичани обичаи както в американската просвета, по този начин и в целия свят.

 Санта Клаус

Историята към появяването на Дядо Коледа не стопира дотук. През 1939 година Робърт Мейс написа къса история, в която се споделя за гальовното еленче Рудолф с алено носле. Десет години по-късно Джони Маркс трансформира това разказче в ария, която през днешния ден е една от най-обичаните коледни песни.

Има още няколко митове за основаването на облика на Дядо Коледа. Карикатуриста Наст, роден в Германия и живеещ в Ню Йорк направил за локален вестник смешни рисунки на добродушното старче - към този момент с естествен растеж, бяла брада, добре закръглено тяло и одежди от червен сатен, с бял хермелин, шапка със подострен връх, обувки с обли върхове и бял колан. Наст обаче освен обогатил облика на белобрадия добродушко.

Той нарисувал и неговият дом, цялостен с дребна работилница за играчки, които се намирали на Северния полюс. Освен това Дядо Коледа имал огромна книга, в която записвал кои деца са били послушни през цялата годината и кои – не. Така обликът на Дядо Коледа бил приключен - подобен, какъвто го познаваме и обичаме и до през днешния ден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР