Съвременният капитализъм има нужда от лечениеДвама от най-богатите мъже на

...
Съвременният капитализъм има нужда от лечениеДвама от най-богатите мъже на
Коментари Харесай

Акценти от седмицата

Съвременният капитализъм има потребност от лекуване

Двама от най-богатите мъже на Щатите: Реймън "Рей " Далио - създател на един от най-големите хеджингови фондове в света Bridgewater Associates, и Джеймс "Джейми " Даймънд - основен изпълнителен шеф на "Джей Пи моргън Чейз ", показаха преди десетина дни прочувствени опасения за положението на капиталистическата система, от която толкоз пълноценно са се възползвали. Даймън проучва в писмо от 50 страници до акционерите си минусите на актуалния капитализъм, предложи набор от способи за лекуването му и похвали европейската традиция за обществена народна власт с всичките й "силни осигурителни мрежи ". Далио бе малко по-кратък, само че не по-малко угрижен в есето си в LinkedIn и предизвести за "някаква форма за гражданска война ", в случай че общественото неравноправие не се поправя неотложно.

Цветелина Бориславова усили каузи си в БАКБ

"СиЕсАйЕф " АД е сключило на контролиран пазар - "Българска фондова борса - София " АД, покупко-продажби за придобиване на общо 13 000 броя елементарни, безналични акции с право на глас с номинална стойност един лев всяка от капитала на "Българо-американска кредитна банка " АД.

Към момента Цветелина Бориславова, като лице, което упражнява надзор върху директния акционер "СиЕсАйЕф " АД (притежаваща 99.99% от акциите на "СиЕсАйЕф " АД) държи 61.429% от капитала на банката, а LTBI Holdings LLC ( "Ел Ти Би Ай Холдингс " Ел Ел Си) е притежател на 35.49% от акциите с право на глас.

Ангелкова още веднъж развърза министерската торбичка

Конференциите, съвещанията и разходките на министъра на туризма нямат край. В началото на летния туристически сезон, Николина Ангелкова за следващ път е решила да се ситуира край морето. Само за два дни (30 и 31 май) за една конференция и уъркшопове в курорта „ Слънчев бряг “ тя има намерение да похарчи едни 300 хил.лв. без Данък добавена стойност. Държавни пари, несъмнено.

Чешкото енергийно сдружение ЧЕЗ е отказало да договаря с "Индия пауър ", което значи, че "Еврохолд " остава единствен претендент за активите му в България. Преди дни централата в Прага оповести, че е прекратила контракта си с "Инерком " на Гинка Върбакова.

Ексшефове на АПИ и шеф в “Трейс” с обвинявания за злополуката край Своге

Бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура " Дончо Атанасов и Светослав Глосов са упрекнати за закононарушение по работа. Прокуратурата прецизира, че повдигнатите им обвинявания са свързани с трагичната злополука край Своге, при която починаха 20 души. Според събраните от прокурорите доказателства в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, отговарящи за активността на Дирекция "Управление на стратегически инфраструктурни планове " и дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура ", двамата не са изпълнили служебните си отговорности, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ. Окръжната прокуратура счита, че те са работили за да набират облаги за ДДЗД "Трейс Своге " и от това са настъпили обилни нездравословни последствия.

Комисия за защита на конкуренцията отсвири хотелиерите в “Златни пясъци”

Комисията за защита на конкуренцията от ден на ден се трансформира в орган, обслужващ нечии избрани ползи. Преди дни тя излезе с следващото си решение в интерес на акционерното сдружение „ Златни пясъци “, посредством което непосредствено „ отсвири “ претенциите на над 100 хотелиери в к.к. „ Златни пясъци “.

Напрежението сред притежателите на хотели в комплекса, обединени в две сдружения – „ Съюз на хотелиерите “ и „ Съюз на притежателите за развиване на к.к. „ Златни пясъци “ и приватизираното преди близо 20 години държавно сдружение „ Златни пясъци “, не е от през вчерашния ден. Причината за обтегнатите връзки е, че акционерното сдружение, което получи като бонус при приватизацията и инженерната инфраструктура в курорта, от години събира съществени такси от всички хотелиери за нейното поддържане. Според представителите на двата съюза обаче тези немалки суми били влагани само в инфраструктурата към неговите хотели.

Коалиции от всички бои, разпадайте се!

В популярното си съчинение „ Пелопонеските войни” древногръцкият историк Тукидит написа, че атиняните тръгвали на война заради три аргументи – от боязън (заплаха от противника), за пари (завладяване на земи и плячка) и поради достойнството. Ако си позволим една свободна прилика, сходна подредба е използвана към аргументите за сформиране на българските политически обединения. У нас предизборни обединения се вършат от боязън, че няма да се премине изборната преграда, а следизборни (управленски) – поради облагите от придобиването на властта

Нито първите, нито вторите по предписание имат нещо общо с достойнството (принципите, идеите); това събитие изяснява късия живот, нестабилното битие и скандалния завършек на множеството български съдружни планове.

Кога Ганьо ще даде грош за просвета?

Нещастия се случват на всички места, друга е способността за справяне, без циврене и търсене на помощ от под дърво и камък преди сами да се опитаме да си помогнем. Друг е въпросът, че в естествените общества най-богатите одобряват за собствен дълг да реагират първи - един самобитен "данък ", който дължат на страната си. У нас вероятността е обърната – първи подаряват най-бедните.

Шегаджия е нашият човек от Банкя

Интервю със социолога Живко Георгиев пред banker.bg във връзка подписването на съглашението межуд ГЕРБ и Български земеделски народен съюз "Никола Петков " и думите на Бойко Борисов че "всички би трябвало да се обединим против пълзящата тирания на нашите съперници ".

Данъчното облагане в Австрия

В рубриката „ Пари и пазари “ можете да следите поредицата от изявления на "БАНКЕРЪ " и "Грант Торнтон " ООД (България), ориентирана към искащите да вършат бизнес в останалите страни от Европейския съюз. Съвместната ни самодейност има за цел да разкрие на българските бизнесмени какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните членки на Европейски Съюз. За какви изненади да сте подготвени при срещата с новия ви сътрудник? Кои са потребните дребни стъпки, с цел да откриете пазара на другите европейски страни? И по какъв начин да отключите своя капацитет за напредък, предизвиквайки се взаимно.

В поредицата към този момент са оповестени разбори за данъчните системи в Люксембург, Германия, Гърция, Холандия и Кипър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР