Съвременните технологии вече са достатъчно добре развити, така че да

...
Съвременните технологии вече са достатъчно добре развити, така че да
Коментари Харесай

Видеокамера край Провадия показва онлайн ежедневието на египетски лешояди


Съвременните технологии към този момент са задоволително добре развити, тъй че да ни разрешават да следим от близко всекидневието на едни от най-застрашените животни типове – египетските лешояди, без да тормози птиците или техните дребни.

 Възрастният лешояд храни дребното си. Снимка от живото предаване от гнездото.

 Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Специализираната камера, инсталирана от Българското сдружение за отбрана на птиците още през 2012 година в региона на Натура 2000 зона „ Провадийско-Роякско “ плато по подобен метод, че да се слива със скалите и да не тормози лешоядите, дава опция на всеки да следи онлайн дивото гнездо на египетски лешояди през уеб страницата www.LifeNeophron.eu.

„ Египетският лешояд е международно заплашен тип включен в Червения лист на IUCN в категория „ Застрашен “. Световната популация на типа се прави оценка на 21 000 – 67 000 индивида с нестихваща наклонност към понижение. Днес на Балканския полуостров има по-малко от 90 двойки, изясняват от Българско дружество за защита на птиците. - В предишното египетският лешояд е бил постоянно срещан тип на територията на цяла България като гнездене е открито даже по тепетата в Пловдив. Днес една от най-сигурните замъци на типа са Източните Родопи, само че към момента се среща в Русенски Лом, Провадийско-Роякското плато, както и Източна Стара планина “, допълват от Българско дружество за защита на птиците. Разораването на пасищата и ливадите, интензификацията в отглеждането на животни, създаването на кариери и построяването на инфраструктурни обекти, слънчеви и ветроенергийни паркове са измежду главните аргументи, водещи до загубата на местообитания и утежняване качеството на средата. „ Така египетските лешояди са принудени да изоставен територии, които са обитавали в продължение на десетки години “, допълват природозащитниците. Сред останалите закани за египетските лешояди са отравяне, бракониерство, електрически ток, конфликт с ветрогенератори и други

Проектът на организацията и уеб сайтът работят за седма поредна година, като този вид наблюдаване е може би единственото в света. „ През тези 7 години с помощта на камерата получихме скъпа информация за държанието и питателните привички на международно застрашения египетски лешояд, нужна за дейностите по неговото запазване. Събрахме голям видео материал, който използвахме в основаването на кино лентата „ Животът на египетския лешояд “, изясняват от природозащитната организация.

 Снимка: Николай Терзиев

Египетският лешояд. Снимка: Николай Терзиев

От 2012 година до момента станахме очевидци на излюпването и първия полет на общо 9 дребни. Тази година двойката „ замъти “ доста късно – в края на април, по тази причина дребните се излюпиха едвам преди броени дни, като обичайно това става при започване на юни, допълват от Българско дружество за защита на птиците.

Според организацията, всяка година новините за идването на двойката, снасянето на първото им яйце и излюпването на дребните се радват на голям интерес от страна на хора освен в България, а и от общо 180 страни от целия свят, които посещават уеб страницата www.LifeNeophron.eu (общо над 60 000 души). „ Именно вниманието и ползата на хората, тяхната угриженост за бъдещето на египетския лешояд, са основни за неговото запазване “, безапелационни са от БЗДП.

Екипът на организацията ще продължава постоянно да дава информация за известната двойка в границите на новия LIFE план „ Нова вяра за египетския лешояд “, който сплотява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР