Съвременните смартфони са оборудвани с множество сензори, а в някои

...
Съвременните смартфони са оборудвани с множество сензори, а в някои
Коментари Харесай

През 2020 г. общият брой на сензорите в смартфоните ще надхвърли 10 млрд.

Съвременните смарт телефони са оборудвани с голям брой датчици, а в някои флагмански модели даже има повече от 15. Анализаторите от Counterpoint Technology Market Research считат, че през 2017 година, на пазара ще постъпят повече от 6 милиарда датчика, поместени в смарт телефоните, а през 2020 година тази цифра ще надвиши 10 милиарда.

Според специалистите, най-често срещаните датчици в смарт телефоните през днешния ден са акселерометъра и датчикът за непосредственост, които се срещат в 100% и 92% от пусканите на пазара апарати.

“Сензорите, като акселерометри, компаси, жироскопи и датчици за осветяване са нещо всекидневно за смарт телефоните и даже за моделите с цени под 50 $. Тези основни детайли уголемяват опциите на смарт телефоните, правейки ги по-умни, осигурявайки работата на другите функционалности, спестявайки разхода на заряда на батерията и доста други” – разяснява изследването анализатора на Counterpoint Павел Найя.

Също по този начин, все по-често в смарт телефоните се срещат биометричните датчици. От Counterpoint считат, че през 2017 година, степента на навлизане на дактилоскопичните датчици в смарт телефоните ще доближи 51%, а след година ще се усили до 71%. Специалистите считат, че през 2018 година ще бъдат пуснати над 1 милиард смарт телефона с сензори за пръстови отпечатъци и съвсем 400 милиона устройства с поддръжка на технологията за отключване на екрана, посредством различаване на лица.

Постепенно се усилва и въвеждането на датчиците с здравна устременост, като да вземем за пример сензорите за премерване на пулса и равнището на засищане на кръвта с О2 (SpO2). Експертите означават, че сходни благоприятни условия се срещат най-много в моделите от премиално равнище на Samsung. Използването на сходни датчици от други марки ще зависи от тактиката на пазара на носимата електроника, считат от Counterpoint.

Сред търсените типове датчици, анализаторите също са изброили ирис скенерите, 3D-сензорите за различаване на лица, жироскопите и NFC датчиците за безконтактни разплащания.

Експертите считат, че до 2020 година всеки втори смарт телефон ще бъде оборудван с NFC чип или жироскоп, а през 2017 година степента на навлизане на тези съставни елементи в смарт телефоните се прави оценка от специалистите надлежно на 48% и 44%.

Лидери в потреблението на жироскопа в смарт телефоните от Counterpoint показаха Apple, Samsung и Xiaomi, отбелязвайки, че част от тези три производителя ще заеме към 60% от общия размер на доставките на жироскопи през 2017 година. Що се отнася до смарт телефоните с поддръжка на NFC, то максимален принос тук ще имат Samsung, Apple и Huawei, делът на пуснатите апарати с тази функционалност от които ще е 83%.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР