Съвременните изследвания сочат, че Вселената се простира на повече от

...
Съвременните изследвания сочат, че Вселената се простира на повече от
Коментари Харесай

Невероятни факти за Вселената и Космоса, които ще ви удивят

Съвременните проучвания сочат, че Вселената се простира на повече от 150 милиарда светлинни години. Площ, цялостна с неразучени територии, непознати субстанции и физически закони, надалеч от земните им граници.
В нея има от взривяващи се звезди, странна материя и дори… безсмъртни медузи, на които учените и до през днешния ден се удивяват.
Следващите няколко обстоятелството за Вселената и Космоса не са нещо напълно ново, само че евентуално измежду тях ще откриете такива, за които не сте подозирали.
1. Космически канибализъм
Има галактики, които се хранят с дребните си съседи. Един от най-подходящите образци е в непосредствена непосредственост до Слънчевата система – Андромеда. Андромеда сега „ яде “ един от своите спътници. В нея има остатъци и от предходни поглъщания на по-малки галактики.Това събитие е известно като „ космически канибализъм “ и не е рядко срещано. След към 3 милиарда години същата тази Андромеда ще се сблъска с нашата вселена и двете дружно ще образуват нова такава.
Откриха планета, която обикаля звезда единствено за 18 часа
2. Квазари
Квазарите са едни от най-интересните галактически обекти, намиращи се на границата на забележимата Вселена. Те са извънредно ярки обекти, които излъчват повече сила, в сравнение с стотици галактики взети дружно. Според научните теории, квазарите съставляват великански черни дупки в сърцата на далечни галактики.
3. Екзопланети
Астрономите са разпознали до в този момент 777 извънслънчеви планети. Откриването им повдига и въпроса, дали на някои от тях не може да има извънземен живот. Търсенето продължава, тъй като учените са безапелационни – в случай че има живот отвън нашата синя планета, то той ще е на една от тях.
Вселената е по-млада, в сравнение с си мислим, уголемява се доста по-бързо
4. Тъмна материя и сила
Обичайната, забележима за нас материя (от която са построени звездите и планетите), сформира по-малко от 5% от цялата Вселена. Останалите 95% от Вселената са формирани от така наречен тъмна материя (около 27%) и тъмна сила (около 68%). Това значи, че през днешния ден науката не знае безусловно нищо за цели 95% от Вселената.
Първият академик, който се досеща за съществуването „ тъмна материя “, е швейцарският астрофизик Фриц Цвики през 1933 година Той ползва законите на небесната механика към скупчването от галактики и потвърждава, че съществува невидима маса. Цвики прави оценка маса на звездния куп Кома, знаейки скоростите на галактиките по периферията му. Сравнява резултата с резултати, основани на общия брой галактики и общата светимост на купа. И по този начин схваща, че там има 400 пъти повече маса от предстоящото. Гравитацията на забележимите галактики от купа би била прекомерно дребна, с цел да ги удържи дружно. Така се появил „ казусът за изчезналата маса “.
5. Венера – странната планета
Една година на планетата Венера трае към 224 земни дни. А един ден на Венера са към 243 земни дни. Така излиза, че денят на Венера е по-дълъг от годината. Странно, нали? На всичко от горната страна тази планета се върти в посока, противоположна на всички останали планети от Слънчевата система. Възможната причина за това нещо може да е конфликт с метеорит или различен обект, което да я е предиздвикало да промени посока си на въртене. Венера се разграничава от множеството планети в нашата слънчева система и с това, че няма естествени спътници.
Атмосферното налягане на Венера е 92 пъти по-голямо, в сравнение с това на Земята. Макар размерите и тежестта й да са близки до земните, даже по-големи метеорити са унищожавани, когато навлизат в нейната атмосфера. Това значи, че на повърхността й мъчно ще намерите дребни кратери. Налягането пък, което човек ще усети, в случай че върви на повърхността й, се равнява на това, което човек усеща на Земята, намирайки се в най-дълбоките точки на океана. Венера е най-горещата планета с атмосфера в нашата слънчева система. Средната температура на повърхността й е 462 °C.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР