Съвременните хора масово се превръщат в нощни птици, а стоенето

...
Съвременните хора масово се превръщат в нощни птици, а стоенето
Коментари Харесай

Перфектната сутрешна програма, ако не обичате да ставате рано

Съвременните хора всеобщо се трансформират в " нощни птици ", а стоенето до дребните часове е нещо всекидневно, което не зависи от възрастта и заетостта (разбира се, в случай че се постанова да стартирате деня си в ранни зори, е много неприятно и извънредно непрепоръчително).

Изкушенията, които ни държат будни до никое време, са многочислени и като цяло са свързани с компютър и интернет. Обичаен мотив за отнемане от сън е завладяващ филм или епизод на трогателен сериал, забавна връзка с познати или непознати хора, както и всичко, което четем и гледаме в обществените мрежи Фейсбук, Instagram и така нататък

Но неумението да ставате рано постоянно вреди на работоспособността ви и пречи да извършите всички задължения в напрегнатото всекидневие. Сутрините ненапразно са считани от мнозина за най-продуктивния интервал за деня и никога не трябва да бъдат подценявани.

Известен факт е, че някои от най-успешните хора, като изпълнителният шеф на Apple Тим Кук и още десетки известни публични персони са ранобудни и стават към 04:00-05:00 часа (а някои като Илън Мъск прекарват нощите в офиса си и даже се пробват съвсем да не спят).

Ключът към извличането на изгодите от ранното ставане е да планираме авансово. След като си създадете утринна стратегия и я превърнете в рутина, ще стартирате дните си без стрес, ще сте по-съсредоточени и душевен готови за триумф с напредването на деня.

Ето няколко лесни и потребни препоръки за утринна стратегия, даже да не обичате сутрините и ранното ставане:

Планирайте сутринта си от предходната вечер

Преди да си легнете, помислете за какво ранното пробуждане е мъчно и кои елементи от сутринта ви са най-стресиращи. Помислете по какъв начин да облекчите тези моменти, подготвяйки се за всеки нов ден от предходната вечер.

Прекарвате прекалено много време, чудейки се какво да облечете? Опитайте да извадите облеклата предходната вечер.

Губите доста време, до момента в който си приготвяте закуска? Заредете хладилника си със здравословни храни, които не се нуждаят от спомагателна обработка, като кисело мляко и плодове.

Рационализирането на утринната процедура значи, че прекарвате по-малко време, мислейки по какъв начин да започнете деня си и повече време, обмисляйки нещата, които фактически би трябвало да свършите.

Използвайте будилник, не телефона ви

Според проучване на учени от Съединени американски щати времето, прекарано пред екрана преди лягане може да има разнообразни отрицателни резултати върху съня. Те откриват, че гледането на устройства, излъчващи светлина, директно преди лягане удължава времето, належащо за заспиване, забавя биологичния часовник, потиска равнищата на хормона мелатонин, подтикващ съня, лимитира непробудния сън и понижава интензивността на идната заран.

Купете си часовник, вместо да употребявате този на телефона ви. Това също по този начин ще ви попречи да го разглеждате сутринта, защото смарт телефонът с множеството благоприятни условия за забавление може да ви отвлече вниманието от утринната ви рутина. Ако не обичате да ставате рано, е доста примамливо да останете в леглото и да се занимавате със смарт телефона ви, вместо да станете и да започнете деня си.

Пийте вода

След няколко часа сън множеството хора се разсънват леко обезводнени. Тъй като мозъкът се нуждае от вода, с цел да сътвори хормони и невротрансмитери, стартирането на деня с огромна чаша вода може да ви помогне да дадете летящ старт на вашия енергиен и умствен потенциал.

Оправете леглото си

Отделете време да оправите леглото си, преди да излезете от у дома. Тази на пръв взор дребна задача ще ви помогне да свършите нещо потребно и да се настроите да бъдете продуктивни. Освен това оправеното легло основава и чувството за чиста стая, което от своя страна може да понижи равнищата на стрес, съгласно Shape Magazine.

Американско проучване открива, че хората, които оправят леглото си всеки ден, имат по-добър нощен сън.

Мислете за уговорките ви денем

Мотивирайте се да станете, следвайки съвета на Стив Джобс, който дава на завършващите Станфорд през 2005 година

" Когато бях на 17, прочетох един откъс. " Ако изживявате всеки ден, като че ли ви е финален, някой ден сигурно ще се окажете прави. " Направи ми усещане и от този момент, през последните 33 години всяка заран се поглеждах в огледалото и си задавах въпроса: " Ако през днешния ден беше последният ден от живота ми, щях ли да желая да направя това, което ще върша през днешния ден? " И когато отговорът е " Не " в продължение на доста поредни дни, разбирам, че би трябвало да трансформира нещо. "

Спомнете си за задачите си и какво се надявате да постигнете в този ден и ще преминавате по-лесно даже през най-трудните сутрини.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР