Съвременните библиотеки като субект и обект на цифровата трансформация бяха

...
Съвременните библиотеки като субект и обект на цифровата трансформация бяха
Коментари Харесай

Мария Габриел: Цифровизирането на библиотечните ресурси ще позволи много по-широк и бърз достъп до културното ни наследство

Съвременните библиотеки като индивид и обект на цифровата промяна бяха във фокуса на третото издание на Националния конгрес „ Библиотеките през днешния ден “ 2018, проведен от Фондация „ Глобални библиотеки – България “ под патронажа на комисаря по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел. Конференцията събра лектори и участници от България, Европа и Съединени американски щати за спор по отношение на провокациите пред публичните библиотеки, опазването и достъпа до културното завещание в XXI век, новите технологии и стратегии в библиотеките, медийната просветеност и цифровите умения.

„ Неотменна е ролята на библиотеките за запазване на нашето културно-историческо благосъстояние и предаването му на поколенията. Твърдя го освен като комисар по цифровата стопанска система и общество, само че и като последовател на историята и културното завещание, познанието, достоверното наличие. И същински имам вяра в силата на цифровизацията да запази всичко това. Съществува голяма опция цифровизираното знание да доближи посредством един клик до нашите жители, тъй че те да се употребяват от по-голям достъп до културно наличие, без значение от времето, пространството или физическите ограничавания “, съобщи комисар Мария Габриел, която заключи полемиките в двудневния конгрес. Тя означи също, че опциите не са единствено за жителите, само че също по този начин и за библиотеките - същински да изпълнят задачата си да обезпечават качествени запаси, с цел да подтикват творчеството, интелектуалното любознание и да улесняват образованието през целия живот и проучванията във всички общности. 

Комисарят означи и компликациите, пред които библиотеките са изправени, що се отнася до цифровизирането на библиотечните запаси. То може да бъде скъпо и изискващо огромен човешки запас, изключително за по-малките и районните библиотеки. Не постоянно те имат задоволителни бюджет и личен състав, с цел да могат да се оправят с тези провокации. Мария Габриел показа редица дейности на Европейската комисия, които могат да дадат решения на библиотеките. Така да вземем за пример по Програмата за проучвания и нововъведения са подкрепени 50 проучвателен плана с общ бюджет от 195 милиона евро за културно завещание, цифрови библиотеки, в това число проучвания, свързани с триизмерните технологии, виртуалната и добавена действителност. И сега текат няколко плана, които употребяват тези технологии, като Pluggable social platform for heritage awareness and participation и NewsEye. Тези планове свързват в партньорство библиотеки, музеи и университети с предприятия за осведомителни и информационни технологии от девет разнообразни страни членки.

„ Говорейки за цифровизацията и библиотеките обаче би трябвало да обърнем взор към тематиката за цифровите умения. Каквито и тактики да създаваме, каквито и ограничения да предлагаме, в случай че хората не разполагат с нужните умения да търсят и работят с библиотечните запаси онлайн, то цифровизирането на тези запаси няма да реализира търсените резултати. Горда съм, че българските библиотеки правят оценка в цялостна степен значимостта на цифровите умения и провеждат действия, с които да оказват помощ на хората от своите общности за придобиването на такива. В тазгодишното издание на Европейската седмица на програмирането да вземем за пример библиотеките организираха десетки начинания за първи стъпки в програмирането. Библиотеките са публични пространства, в които хората имат доверие. Цифровите услуги на библиотеките са от основна значимост за онлайн аудиторията. Ние също по този начин се нуждаем от библиотеките като надеждни медиатори в нашите общности, с цел да имаме осведомени жители с сериозно мислене, които знаят да боравят с информация и в това време са способни да разграничават дезинформацията “, заключи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР