Съвременните американски президенти са установили, че един добър начин да

...
Съвременните американски президенти са установили, че един добър начин да
Коментари Харесай

Байдън заля САЩ с порой от укази в началото на управлението си

Съвременните американски президенти са открили, че един добър метод да се работи бързо при започване на мандата е да издават укази, както кралете от предишното. С химикалка вместо жезъл, те "провъзгласяват с актуалното ", "заповядват ", "възлагат ", "отменят " и "обявяват ", давайки команди с кралски изрази от далечното минало.

Президентът Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в залива страната с тях, постигайки внезапни промени в националната политика, които надали получил бързо от Конгреса, в случай че изобщо ги получи. Лесно пристигналото обаче може и елементарно да си отиде. Както откри президентът Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския със своите настъпателни и неведнъж сполетени от нерадостна орис изпълнителни заповеди, съдилищата може бързо да ги анулират, написа Българска телеграфна агенция.

Конгресът може да ги преодолее и те в множеството случаи правят работа единствено до момента в който някой президент на друго мнение встъпи в служба и поеме в друга посока. Могат ли транссексуалните военнослужещи да съществуват в състава на въоръжените сили? Не и намерено при ръководството на Тръмп. При Байдън могат. При идващия президент знае ли човек?

Засега обаче тромавото държавно управление вкарва светкавични промени. В първите си дни като президент Байдън върна Съединени американски щати в Парижкото съглашение за климата, приключи рестриктивните мерки на Тръмп върху идващи пасажери от някои страни с преобладаващо мюсюлманско население, замрази построяването на стената по границата с Мексико, отбрани имигрантите, които са били нелегално доведени в Съединени американски щати като деца и анулира въведените от Тръмп ограничавания на нормите за енергийна успеваемост и замърсяване. Това са единствено някои образци. Като цяло Байдън донесе смяна и във формата, и в наличието в първите дни на президентското си ръководство. След гръмогласния Тръмп, който в никакъв случай не се съмняваше в себе си, съвсем всеки би го направил. Туитър в този момент е мъртва зона, в случай че човек желае да разбере защо си мисли президентът в даден миг.

От Овалния кабинет се чуват неща, от които бяхме отвикнали в последно време: "Поправете ме, в случай че бъркам ", "Как да го кажа учтиво? ", "Погрешно се показах ". Носенето на маска е наложително във федералните ведомства и се предизвиква на другите места, а водещите държавни учени по опазване на здравето към този момент не са със запушена уста.

Изразяването от Байдън примирение и общоприетите му изрази на вежливост обаче правят работа единствено ненапълно. Става ли дума за анулацията на наследеното от предшественика с едно завъртане на писалката и думите: "Под това се подписвам ", Байдън стартира впечатляващо и като мнозина преди него тества границите на това, което един президент може да направи с укази.

"Много от това, което е направил, беше да анулира направеното от Тръмп ", сподели политологът от университета Уисконсин-Мадисън Кенет Майър, който е специалист по президентски пълномощия и изпълнителни заповеди. "Практически всички президенти натискат за повече и вършат неща, които уголемяват обсега на изпълнителната власт ", добави той.

Президентът Барак Обама  Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на Съединени американски щати. Роден е на 4 август 1961 година в Хавай. Той е първият подписа многостранно нуклеарно съглашение с Иран и се причисли към Парижкото съглашение, в чието договаряне участваше, без утвърждение от Конгреса, употребявайки приетото пълномощие на президентите да подписват интернационалните съглашения. Тези ходове обаче са уязвими без единодушието на законодателите. Тръмп изтегли Съединени американски щати и от двете съглашения. Обама не съумя да убеди Конгреса да одобри имиграционен закон и едностранно отбрани младите имигранти от депортиране, като не остави никакъв законов текст, който би им подсигурил продължителност на тази отбрана. През по-голямата част от първата си година, до приемането на данъчните му облекчения в края на 2017 година, Тръмп нямаше съществени законодателни достижения, макар че републиканците направляваха Конгреса по това време. Той не реализира огромни законодателни триумфи и по-късно, като се изключи бюджетните съглашения. Той обаче безспирно подписваше изпълнителни заповеди.

"Всеки президент търси такива благоприятни условия. Тръмп махна спирачките и направи неща, които не бяха правили предходните президенти. Той беше влюбен в личните си пълномощия. Той беше извънредно нападателен и не спазваше нормите за границите на нещата, които би трябвало да вършат президентите ", сподели Майър. "Много от направеното по този метод в действителност беше много немарливо. Шокиращо некадърно ", добави той.

Заповедите на Тръмп да се ограничи влизането на хора от някои мюсюлмански страни бяха неведнъж блокирани от федерални съдии, до момента в който Върховният съд не одобри тяхна олекотена версия. Той разгласи национално изключително състояние, когато нямаше прието такова, и по този начин съумя да пренасочи към граничната си стена пари, които към този момент бяха утвърдени от Конгреса, само че за други цели. Имаше го и моментът с федералните земи и водоеми, за които предходните президенти вземаха ограничения да ги защитят от строителна активност. Тръмп им беше хвърлил око.

"Повече от 100 години беше признато, че оповестяването на национални монументи е еднопосочна врата и че човек не може да анулира това означение ", сподели Майър.

Този бит обаче беше разрушен на пух и прахуляк през 2017 година с изпълнителната заповед на Тръмп да се преразгледа или понижи предпазеният статут на обширни площи от земи, които бяха оповестени за национални монументи. Байдън отвърна това със своя изпълнителна заповед. Неговият подготвян от месеци поток от изпълнителни заповеди обаче не минава без засечки. В Тексас федерален арбитър издаде краткотрайна заповед за прекъсване на действието на претенции от държавното управление 100-дневен мораториум върху множеството депортации, като постанови, че новата администрация не е съумяла да обезпечи "конкретно и рационално съображение " за подобен мораториум.

Байдън признава рестриктивните мерки на ранния си курс към едностранни решения до момента в който се приготвя за тежки разногласия с Конгреса за финансовите помощи поради пандемията и по амбициозната си законодателна стратегия. Управляване само с решения на изпълнителната власт "няма да ни докара до средата ", сподели той. Републиканците мърмориха какъв брой постоянно употребена е писалката за подписи на Байдън и изрекоха нормалното недоволство за корист с пълномощия от страна на президента, което се чува от всяка партия, намираща се в даден миг отвън Белия дом. Байдън реагира леко сопнато на отпора, когато беше запитан дали Конгресът може да изиска от него да изпрати проекта за финансови помощи за пандемията на части вместо едновременно.

"Никой не може да желае от мен да върша каквото и да било ", сподели той съвсем като монарх.

Байдън стартира стремително с няколко десетки изпълнителни заповеди. Предстои да забележим дали ой ще надмине едностранчивия метод на Тръмп, който подписваше приблизително по 55 изпълнителни заповеди на година, най-вече за президент с един мандат след Джими Картър, който е подписал приблизително по 80 на година. В това отношение кралят измежду президентите е Франклин Рузвелт, който е подписвал по 307 изпълнителни заповеди годишно и съчетава тази интензивност с внушителни закони в интервал на икономическа меланхолия и война. Изпълнителните заповеди постоянно са мимолетни, за разлика от законодателните решения. Макар и да няма нищо непрекъснато в дейностите на Вашингтон, мъчно постигнатите нормативни актове нормално трайно се задържат. Така стана и с "Обамакеър ", закона за здравното обезпечаване, който републиканците през цялото време се заричаха да анулират, само че по този начин и не съумяха.



Първата изпълнителна заповед на Тръмп, в деня на встъпването му в служба, беше ориентирана към премахването на Закона на налично опазване на здравето. С президентски декрет обаче не може да се отстрани нещо решено от Конгреса. Това не реализираха и многократните старания на републикански конгресмени да го анулират посредством гласоподаване. Байдън и за това имаше изпълнителна заповед.

В четвъртък той подреди на здравните застрахователи да стартират още веднъж работа за избран интервал, с цел да се даде на неосигурените опция да подпишат контракт за здравно обезпечаване в условия на пандемия, откакто администрацията на Тръмп отхвърли да предприеме тази стъпка. В същия документ той подрежда на администрацията си да изследва други политически решения на Тръмп в региона на опазването на здравето, които той би могъл да анулира, като някои трудови условия за приемане на здравна помощ или рестриктивните мерки на консултациите за аборти. Всичко това е изпитание "да се поправят нанесените от Тръмп вреди и да се възстановят нещата, които той промени с изпълнително пълномощие ", сподели Байдън. Сега из целия набор на държавната политика едно изпълнително пълномощие гони друго.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР